Retour au début de page

Playlist wat wil je worden?

Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van Worden wat je wil en deze playlist vol met liedjes over werken en te gekke banen.

 1. When I grow up The Pussycat Dolls
 2. Wij zijn bij de brandweer Samson & Gert
 3. Vader zonder werk Kinderen voor Kinderen
 4. Meneer de president K3
 5. Geheime agenten Bassie & Adriaan
 6. Space oddity David Bowie
 7. 9 to 5 Dolly Parton
 8. Work from home Fifth Harmony
 9. Dr. Beat Miami Sound Machine
 10. Rock star Hannah Montana
 11. Ik ben Mega Mindy Mega Mindy
 12. I opened a bar Sophie Hunger
 13. Movie star Róisín Murphy
en savoir plus
De kinderboekenweek heeft in 2021 als thema ‘Worden wat je wil'. Als kind kun je al vroeg beginnen met dromen over wat je later wilt worden, er zijn namelijk genoeg opties om uit te kiezen. Misschien kan deze playlist je inspireren, want we hebben bij Muziekweb een hoop toffe liedjes verzameld die gaan over werken en te gekke banen. Luister mee naar deze artiesten die daar iets over te zeggen hebben.

When I Grow Up - The Pussycat Dolls
The Pussycat Dolls hebben een duidelijk doel voor ogen. Zij willen beroemd worden! Deze Amerikaanse meidengroep ziet het al helemaal voor zich: ze komen op MTV, rijden in mooie auto’s en staan op de voorkant van een tijdschrift. Wie wil dat nou niet?

Wij Zijn Bij de BrandweerSamson & Gert
Waar rook is… zijn Samson en Gert! In dit vrolijke lied vertellen zij over hun werk bij de brandweer. Op een dag worden ze in paniek gebeld en moeten ze in hun brandweerauto op pad. Uiteindelijk blijkt er helemaal geen brand te zijn, maar moeten ze iemands kat uit een boom redden.

Vader Zonder Werk - Kinderen voor Kinderen
Helaas voor de kinderen uit dit liedje is hun vader ontslagen. Hij zit daarom thuis zonder werk en dat komt de sfeer in het huis niet ten goede. De vader wordt er helemaal sikkeneurig van. Werkloos zijn is niet fijn, dus hopelijk vindt de vader snel weer een baan.

Meneer De President - K3
Als minister-president heb je een belangrijke functie, waarin je een hoop belangrijke besluiten moet nemen. Het drietal K3 maakte er een vrolijk nummer over, zij dragen aan de President op om zijn of haar liefde over de hele wereld te verspreiden. Dat is nog eens een mooi doel om te hebben in je werk.

Geheime Agenten - Bassie & Adriaan
Hoe spannend zou het zijn om een geheim agent te zijn? Net als James Bond ga je dan op avontuurlijke missies om de wereld te redden. Bassie & Adriaan zouden het wel zien zitten om die rollen op zich te nemen. In dit lied laten ze weten dat geen enkele vijandige spion meer voor hen veilig is.

Space Oddity - David Bowie
Misschien ga je liever de ruimte in? In dat geval kun je als astronaut aan de slag. David Bowie bedacht in de jaren 60 het personage Major Tom, die zich in dit lied klaarmaakt om het heelal ingeschoten te worden. Major Tom komt niet alleen voor in de muziek van David Bowie, de Duitser Peter Schilling maakte in de jaren 80 ook een nummer over deze astronaut.

9 to 5 - Dolly Parton
Het verschilt natuurlijk per baan, maar de gemiddelde werkdag duurt zo'n acht uur en loopt van pakweg 9:00 tot 17:00, oftewel '9 to 5'. Dolly Parton schreef dit nummer voor de gelijknamige film uit 1980, waar ze zelf ook in speelde. In de film nemen drie vrouwen het op tegen hun verschrikkelijke baas en strijden zij voor gelijkwaardigheid op de werkvloer. Dat levert een hoop grappige situaties op.

Work From Home - Fifth Harmony ft. Ty Dolla $ign
Het zal je niet ontgaan zijn dat tijdens de corona periode zoveel mogelijk mensen thuis moesten werken. Daarom staat het volgende nummer van de meidengroep Fifth Harmony ook in de lijst, zij werken namelijk ook het liefst vanuit huis! Zou jij het erg vinden om je droombaan vanuit thuis te moeten doen?

Dr. Beat - Miami Sound Machine
De dokter uit dit lied is niet zomaar een dokter. Nee, Dr. Beat is een muziekdokter! Dit nummer uit de jaren 80 gaat over een dame die niets liever wil dan dansen en daar zelfs klachten aan overhoudt. Ze is daarom wanhopig op zoek naar iemand die haar daarmee kan helpen. Zou Dr. Beat haar te hulp kunnen schieten?

Rock Star - Hannah Montana
De Amerikaanse serie Hannah Montana gaat over een meisje, gespeeld door Miley Cyrus, dat een dubbelleven als popster leeft. In dit liedje zingt zij over haar alter ego als rockster, maar ook over de persoon waar zij een oogje op heeft. Diegene heeft niet eens door dat zij een zangeres is. Zou deze persoon ooit voor haar vallen?

Ik Ben Mega Mindy - Mega Mindy
Net als Hannah Montana lijdt Mega Mindy een dubbelleven. In het dagelijks leven is zij Mieke, maar stiekem is zij een superheld. Dat is in ieder geval geen alledaagse baan! Mega Mindy is te zien in de gelijknamige televisieserie, waarin zij in elke aflevering een nieuw mysterie moet oplossen.

I Opened A Bar - Sophie Hunger
Misschien wil je wel iets voor jezelf beginnen als je later gaat werken. Dan zou je, net als de Zwitserse zangeres Sophie Hunger, een bar of café kunnen openen. Zij nodigt hier al haar vrienden uit om een drankje met haar te komen drinken. Het zal daar vast een gezellige boel zijn.

Movie Star - Róisín Murphy
Ook de Ierse zangeres Róisín Murphy houdt er wel van om in de spotlight te staan. Zij is namelijk in dit lied een heuse filmster. Samen met een regisseur heeft ze als doel om de lieveling van het witte doek te worden. In welke film had jij het liefst willen spelen?

Samenstelling en tekst: Jasper van Quekelberghe
Vormgeving: Judith de Rond