Terug naar boven

Curiosa klassiek: Jong gestorven componisten

De dood is willekeurig. Een slecht mens leeft soms lang en gelukkig, terwijl een veelbelovend iemand jong sterft. Hier volgen voorbeelden van jong genieën die (meer) baanbrekend hadden kunnen zijn. Soms lieten ze maar een enkel meesterwerk na.

Julian Skrjabin was de jongste zoon van de beroemde componist en pianist Aleksandr Skrjabin. Julian stierf al op 11-jarige leeftijd. In zijn laatste jaar componeerde het kind vier preludes in de stijl van zijn vader. Deze stukken zijn al zo volwassen dat sommigen aan het auteurschap twijfelen. Op cd zijn ze meestal niet meer dan een verlengstuk van vaders oeuvre.

Prelude op.3 nr.1 van Julian Skrjabin

Juan Crisóstomo de Arriaga kreeg de bijnaam ‘Spaanse Mozart’. Die bijnaam was feitelijk niet meer dan een schone belofte. De overijverige conservatoriumstudent was nog net geen 20 jaar oud toen hij in Parijs overleed aan een combinatie van uitputting en tuberculose. Arriaga liet slechts 23 composities na. Hiertoe behoren drie innemende strijkkwartetten (1824), die de vergelijking met Mozart, Schubert en Beethoven kunnen doorstaan.

Eerste Strijkkwartet van Juan Crisóstomo Arriaga

Julius Reubke was een rijzende ster in de avantgardistische scene van Weimar. Zijn sonates voor piano en orgel evenaarden moeiteloos de grote klavierwerken van Liszt. Helaas stierf Reubke al op 24-jarige leeftijd. Zijn Sonate voor orgel (over de 94ste Psalm) is niettemin een volwaardig hoogtepunt in de Duits-romantische orgelliteratuur.

Sonate voor orgel van Julius Reubke

Guillaume Lekeu was een uitzonderlijk begaafde leerling van César Franck. Hij behoorde tot een groep disgenoten die voedselvergiftiging opliep in een restaurant. Lekeu was de enige die het niet overleefde, op de dag af 24 jaar oud. Zijn oeuvre was toch nog vrij omvangrijk: acht cd's in de integrale uitgave van Ricercar (herzien, 2015). Niet alles is even volwassen. De Sonate voor viool en piano en het onvoltooide Pianokwartet echter zijn indrukwekkend.

Pianokwartet van Guillaume Lekeu

Lili Boulanger (het zusje van de pedagoge Nadia Boulanger) was de eerste vrouw die de prestigieuze Prix de Rome won. Haar psalmen en haar Vieille Prière Bouddhique zijn mooie voorbeelden van haar krachtige en persoonlijke stijl. Haar gezondheid was echter zwak. Ze stierf al op 24-jarige leeftijd aan de ziekte van Crohn.

Psalm 130 van Lili Boulanger

De Tsjechische componiste Vítězslava Kaprálová studeerde in Parijs bij Martinů. De band tussen leraar en leerlinge was zo hecht dat ze elkaar wederzijds beïnvloeden. In 1939 stierf ze aan tuberculose tijdens de evacuatie van Parijs, slechts 25 jaar oud. Haar Variaties over de melodie van een carillon zijn een voorbeeld van haar volwassen meesterschap op jonge leeftijd.

Variations sur le carillon de l'église St-Étienne-du-Mont van Vítezslava Kapralova

Jehan Alain is een grote naam in de 20ste eeuwse orgelmuziek, vergelijkbaar met Messiaen. Hij sneuvelde in 1939 op het slagveld nabij Saumur, 29 jaar oud, nadat hij zelf eerst 16 vijandelijke soldaten had gedood. Er is wel gespeculeerd dat zijn schijnbaar heroïsche dood een wanhoopsdaad was.

Litanies van Jehan Alain

(HJ)