Terug naar boven

Curiosa pop: Driekoningen

Bij elk weerzien in januari is het een heet hangijzer: mag je elkaar nog ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen of niet? Veel mensen doen het in ieder geval tot 6 januari, de datum van de christelijke feestdag Driekoningen. Op die dag wordt in de kerk (en in veel landen ook in het openbaar) stilgestaan bij het verhaal van de drie wijzen uit het Oosten. Zij volgden een ster die hen naar het kindeke Jezus leidde. Het verhaal heeft meerdere musici geïnspireerd.

Het meest populaire lied over de drie koningen is We Three Kings van de Amerikaanse componist uit 1857. Het lied mag inmiddels op geen populaire kerst-cd ontbreken en is door duizenden artiesten van divers pluimage opgenomen. De Iers-Amerikaanse zanggroep The Roches zette het op de plaat in 1990.

The Roches – We three kings

De Franse filmcomponist Maurice Jarre voorzag de miniserie Jesus of Nazareth (1977) van een prikkelende soundtrack. In zijn compositie voor het bezoek van de drie koningen hoor je de karakteristieke (en haast stereotype) oriëntaalse invloeden.

Maurice Jarre – Three kings

Bachs cantate Sie werden aus Saba alle kommen verwijst eveneens naar deze mysterieuze schenkers van goud, wierook en mirre. Een bijzondere uitvoering is te vinden op de cd Epiphany Mass van het Gabrieli Consort onder leiding van Paul McCreesh. Het rijk geïnstrumenteerde openingskoor roept direct het beeld op van de drie wijzen, die op reis gaan naar het geboren kind.

Gabrieli Consort – Bach: Sie werden aus Saba alle kommen

De Vlaamse folkzanger Wannes van de Velde had grote interesse voor eeuwenoude volksliedjes. De tekst van Daar Kwamen Drie Koningen Met Een Ster gaat terug tot de 16e eeuw, de muziek is 19e eeuws.

Wannes van de Velde – Daar kwamen drie koningen met een ster

Ook de Nederlandse formatie Madlot grijpt terug naar het rijke Nederlandstalige volksrepertoire. A La Berlina Postiljon verwijst naar het openbare boeren-driekoningenspel, dat in sommige streken gepaard ging met het langs de deuren gaan om geld of snoepgoed op te halen.

Madlot – A la Berlina postiljon

(JE)