Terug naar boven

Playlist Soundtracks

Deze playlist bevat bijzondere en klassiek geworden filmmuziek. Dim het licht, ga lekker zitten en pak de popcorn er maar bij!

  1. 20th Century Fox fanfare Alfred Newman
  2. Main title; The ice planet Hoth John Williams [US I]
  3. The good the bad and the ugly Ennio Morricone
  4. Main title Nino Rota
  5. Tara Max Steiner
  6. Crouching tiger hidden dragon Tan Dun
  7. Children Mica Levi
  8. I am divergent Junkie XL
  9. Title music from a clockwork orange Wendy Carlos
  10. Cornfield chase Hans Zimmer
  11. Biking home Lisa Gerrard
  12. Main theme [Chariots of fire] Vangelis
  13. On the nature of daylight Max Richter
  14. Turks fruit Rogier van Otterloo
  15. Theme from Shaft [vocal] Isaac Hayes
  16. Jai ho Sukhvinder Singh & Tanvi Shah & Mahalaxmi Iyer & Vijay Prakash & A.R. Rahman
lees meer
Muziek is van essentieel belang voor films. Muziek kan de filmkijker laten huiveren, huilen of op het puntje van zijn stoel laten zitten van spanning. Sommige soundtracks hebben een haast iconische status gekregen, en hun componisten zijn wereldberoemd. Deze playlist bevat bijzondere, moderne en klassiek geworden filmmuziek.

20th Century Fox fanfare - Alfred Newman
Hoeveel wereldberoemde films zullen wel niet beginnen met dit intro? Het werd in 1933 gecomponeerd door Alfred Newman, die nog altijd de meeste Oscars voor filmmuziek op zijn naam heeft staan.

Star Wars main title - John Williams (Star Wars: The empire strikes back, 1980)
In de jaren 70 ontpopte John Williams zich als dé blockbustercomponist. Hij greep gretig terug op het klassieke werk van filmcomponisten uit de vroege 20e eeuw. Zijn neo-klassieke scores voor Star Wars, E.T. en Schindler’s List bereikten honderden miljoenen mensen.

The good, the bad and the ugly - Ennio Morricone (The good, the bad and the ugly, 1966)
Ennio Morricone begon zijn loopbaan in de popindustrie. De Italiaan verwerkte later elektrische gitaren in zijn filmmuziek en schrok er ook niet voor terug om vreemde geluiden in zijn scores te verwerken. Sergio Leone, de regisseur met wie hij veel werkte, kende Morricone al vanaf de basisschool.

The Godfather theme - Nino Rota (The Godfather, 1972)
Bij zijn sterven in 1979 liet Nino Rota een enorm oeuvre na van opera’s, balletten en vooral soundtracks. De Italiaan werkte veel met zijn landgenoot Federico Fellini, de meesterregisseur van onder andere La Dolce Vita. Zijn bekendste muziek maakte hij echter voor The Godfather-films van de Amerikaan Francis Ford Coppola.

Tara - Max Steiner (Gone with the wind, 1939)
De Oostenrijker Max Steiner was op zijn 15e al een professioneel componist en dirigent. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vertrok hij naar de Verenigde Staten. Daar werd hij een grondlegger van de orkestrale filmmuziek. Het gebruik van het leidmotief, de underscore en clicktracks om beeld en geluid te synchroniseren waren enkele van zijn baanbrekende handelsmerken.

Crouching tiger, hidden dragon - Tan Dun (Crouching tiger, hidden dragon, 2000)
De muziek van de Chinees-Amerikaanse componist Tan Dun is een belangrijk onderdeel van de veelbekroonde film Crouching Tiger, Hidden Dragon. Kenmerkend voor Tan Duns muziek is het harmonisch samengaan van westerse en Aziatische instrumenten. De prachtige Aziatisch getinte muziek en de romantische cellosolo's van Yo-Yo Ma verklanken een onderliggende droefheid.

Children - Mica Levi (Jackie, 2016)
Naast frontvrouw van de alternatieve popband Micachu and the Shapes is Mica Levi een rijzende ster in de filmwereld. Dankzij haar indrukwekkende filmmuziek voor Under The Skin en Jackie wordt de Britse overladen met prijzen en bewondering.

I am divergent - Junkie XL (Divergent, 2014)
Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, ontpopte zich begin jaren 90 als een muzikale duizendpoot. Zijn activiteiten als internationaal gerespecteerde popproducer overvleugelden lange tijd zijn filmmuziek. Na de eeuwwisseling kreeg de Nederlander grote opdrachten uit Hollywood, voor onder andere Divergent, Deadpool en Batman v Superman.

A clockwork orange - Wendy Carlos (A clockwork orange, 1971)
Met haar album Switched-On-Bach bewees Wendy Carlos in 1968 hoe goed klassieke muziek en elektronica konden samengaan. Stanley Kubrick vroeg haar vervolgens om klassieke muziek te herinterpreteren voor zijn film A Clockwork Orange.

Cornfield chase - Hans Zimmer (Interstellar, 2014)
De Duitse componist Hans Zimmer is een van de bekendste moderne filmcomponisten. Hij mengt regelmatig klassieke orkestraties met elektronische elementen en popmuziek. Voor de muziek van kaskraker Gladiator werkte hij samen met popmuzikante Lisa Gerrard. Zimmers bijdragen aan de films van de veelgeprezen regisseur Christopher Nolan (The Dark Knight-trilogie, Inception, Interstellar, Dunkirk) bevestigen zijn status.

Biking home - Lisa Gerrard (Whalerider, 2002)
Naast het succesvolle Gladiator, maakte zangeres/componiste Lisa Gerrard nog aantal soundtracks. Op Whalerider hoor je goed hoe bepalend de Dead Can Dance-zangeres was voor het geluid van Gladiator.

Chariots of fire - Vangelis (Chariots of fire, 1981)
De Griekse synthesizervirtuoos Vangelis scoort zowel binnen als buiten de filmwereld. Zijn popmuziek wordt gretig gebruikt in films en zijn filmmuziek duikt regelmatig op in hitlijsten. Vooral de thema's voor Chariots of Fire en Conquest of Paradise waren in Nederland grote hits.

On the nature of daylight - Max Richter (o.a. Arrival, 2016)
De Engelse componist Max Richter kan zich staande houden in zowel de filmwereld als in klassieke muziek-kringen. Zo schreef hij muziek voor ballet en opera, twee muziektradities die van grote invloed zijn geweest op filmmuziek in het algemeen. Zijn On The Nature Of Daylight wordt in diverse films gebruikt.

Turks fruit - Rogier van Otterloo (Turks fruit, 1973)
De dirigent/componist Rogier van Otterloo behoorde tot Nederlands bekendste filmcomponisten. Zijn muziek voor Soldaat van Oranje en Turks Fruit is net zo iconisch als de speelfilms zelf. Voor die laatste film floot Toots Thielemans de vrolijke melodie die bijna iedere Nederlander wel eens gehoord heeft.

Theme from Shaft - Isaac Hayes (Shaft, 1971)
Begin jaren 70 schoten de actiefilms over het harde leven in Afro-Amerikaanse ghetto's als paddenstoelen uit de grond. Volgens sommigen droeg de Blaxploitation-beweging bij aan de emancipitatie van Afro-Amerikanen, anderen vonden het juist ongewenste stereotypen bevorderen. Veel films ontgroeiden de cultstatus niet, maar de meeste soundtracks werden regelrechte funk- en soulklassiekers, zoals Shaft van Isaac Hayes.

Jai ho - A.R. Rahman (Slumdog millionaire, 2008)
India herbergt de grootste filmindustrie ter wereld, op het Amerikaanse Hollywood na. Geen wonder dat het land veel bekende filmmuziek heeft voortgebracht. Het succes van de Indiase componist A.R. Rahman reikt ver over de eigen landgrenzen. Zijn song Jai Ho won in 2008 de Oscar in de categorie 'beste lied'.

Samenstellers: Ingmar Vroomen en Jop Euwijk