Terug naar boven

Playlist Wandelen

Blues, rock-’n roll en andere stijlen met loopritmes en onderwerpen die vele manieren van wandelen beschrijven.

  1. Walk don't run The Ventures
  2. Walking by myself Jimmy Rogers
  3. The way I walk Jack Scott
  4. Walkin' the dog The Rolling Stones
  5. Ik loop maar een beetje Liesbeth List
  6. Walking in the park Colosseum
  7. Remember walking in the sand The Shangri-Las
  8. Walk on by Dionne Warwick
  9. These boots are made for walking Nancy Sinatra
  10. L'homme qui marche Etienne Daho
  11. Loop door Ramses Shaffy & Liesbeth List
  12. Walk on the wild side Lou Reed
  13. You'll never walk alone Lee Towers
lees meer
Lezen leidt tot inzichten, maar een goede wandeling kan dat ook doen. De Schrijverscentrale in samenwerking met de bibliotheken delen de roman De Wandelaar van Adriaan van Dis uit tijdens de Nederland Leest-maand november. Het boek ligt die hele maand gratis klaar voor bibliotheekbezoekers. Het vertelt het verhaal van een solitaire man die door de straten van Parijs wandelt. Een hond die zijn pad kruist en bij hem blijft, leidt hem naar de onderbuik van de stad, vol verschoppelingen en illegalen. Hij kiest voor het eerst in zijn leven voor een rol van weldoener, maar dit werpt de nodige ethische vragen en conflicten op.

In deze playlist bewandelen we een muzikaal pad: blues, rock-’n roll en andere stijlen met loopritmes en onderwerpen die vele manieren van wandelen beschrijven. Trek je wandelschoenen aan…

Walk Don't Run - The Ventures
Een motto van deze playlist is de titel van de instrumentale hit van The Ventures uit 1960. Wandelen is niet hetzelfde als slenteren, maar er mag vooral ook niet gerend of gehaast worden. Het is juist een ontspannen bezigheid: in je eigen tempo de natuur of juist een stad verkennen en de omgeving in je opnemen.

Walkin’ By MyselfJimmy Rogers
Het is niet vreemd dat veel (rhythm &) bluesnummers over wandelen gaan. De nummers zelf hebben een loopritme, geholpen door een ritmesectie met een zogenaamde wandelende bas. Zoals dit nummer van Chicago blueslegende Jimmy Rogers. Hij wandelt met opgewekte tred en denkt aan (wat anders) de liefde.

The Way I Walk - Jack Scott
De tred van de Canadese rock-’n rollartiest Jack Scott is cool en fier in dit nummer uit 1959. Zijn wandel kan ook figuurlijk worden beschouwd als recht vooruit en helemaal als zichzelf of als rocker met fiere vetkuif in een kleinburgerlijke wereld.

Walking The Dog - The Rolling Stones
De hond is je beste vriend, vooral tijdens het uitlaten. Je kunt dit huisdier niet blijer maken dan met een lange wandeling. En wie laat wie nu uit, vroeg de Nederlandse zanger en presentator Rudi Carrell zich ooit af in Even een Straatje Om. Maar dit terzijde, liever rocken we nog even door met dit nummer van Rufus Thomas in de versie van het nog jonge rhythm & blues combo The Rolling Stones uit 1964.

Ik Loop Maar een Beetje - Liesbeth List
Zangeres Liesbeth List wandelt in dit door Ramses Shaffy geschreven lied door het typisch Hollandse landschap met koeien, sloten en zwaluwen in de lucht. Ze lijkt aanvankelijk geen ander doel te hebben dan zomaar wat te lopen en te genieten van de omgeving en de rust. Pas aan het eind komt de reden van de melancholieke ondertoon van het lied aan het licht.

Walking In The ParkColosseum
Waarmee we bij de liefde zijn aanbeland. Wat is er mooier dan als twee geliefden, hand in hand te drentelen door parken en straten en op stranden. De omgeving maakt eigenlijk niet zoveel uit, want je hebt alleen oog voor elkaar. De Britse rockband Colosseum bezingt dit verliefde gevoel uitbundig en met stevige wandelbas in dit nummer uit 1969.

Remember Walking In The Sand - The Shangri-Las
Maar niets is eindig en voordat je het weet loop je weer alleen, met je herinneringen aan die verliefde strandwandelingen. De Amerikaanse vrouwengroep The Shangri-Las wisten als geen ander gevoelens te vertalen naar bombastische tienerdrama’s vol verlies en gebroken harten.

Walk On By - Dionne Warwick Ook zangeres Dionne Warwick heeft het kwaad in dit nummer van componist Burt Bacharach en tekstschrijver Hal David. Mocht je haar tegenkomen tijdens haar eenzame wandelingen, loop dan vooral door want de kans is groot dat zij in huilen uitbarst.

These Boots Are Made For Walking - Nancy Sinatra
Zangeres Nancy Sinatra heeft een beter idee in de klassieker die Lee Hazelwood haar op het lijf schreef in 1965. Ze trekt haar beste laarzen aan (ongetwijfeld elegante, glimmende sixties-knielaarzen in het geval van modebewuste Sinatra) en loopt gewoon over de liegende rotzak heen voordat zij de deur kiest. Haar gang wordt opnieuw prachtig verbeeld door de atonaal wandelende bas.

L'Homme Qui Marche - Etienne Daho
Naast een realistisch omschreven avontuur in een schrijnende verborgen wereld, is De Wandelaar ook een ideeën roman. De hoofdpersoon is bemiddeld en kan daarmee iets betekenen in de armoedige levens van de Parijse illegalen of sans-papier. Hij kent empathie, maar zal altijd een vreemde voor hen zijn. Hij blijft onmachtig zijn positie beschouwen, zoals ook de Franse zanger Etienne Daho doet in dit mysterieuze nummer: ‘L'homme qui marche devant moi. Est-ce moi?’.

Loop Door - Ramses Shaffy
Vooral beschouwen en zaken goedpraten is ook wat Ramses Shaffy doet in dit nummer uit 1970, waarin een stadswandeling uitloopt op een drama. Hij is getuige van een moord in de straten van New York, maar doet niets en loopt vooral door, meegaand in de stroom van de passanten, op de maat van het jachtige ritme.

Walk On The Wild Side - Lou Reed
De Amerikaanse zanger, gitarist en songwriter Lou Reed was een keurige boekhouderszoon uit Long Island. Eenmaal opgenomen in het excentrieke New Yorkse kunstenaarsmilieu rond Andy Warhol, vergaapte hij zich aan de travestieten, drugsgebruikers en andere freaks. De wilde wandel van deze figuren beschreef hij in zijn bekendste nummer Walk On The Wild Side.

You’ll Never Walk Alone - Lee Towers
We besluiten deze playlist met het bekendste nummer van de Rotterdamse zingende kraanmachinist Lee Towers. Zonder noemenswaardige toelichting, de titel van dit populaire voetbal- en sinds COVID-19 ook medische zorglied, zegt al genoeg. De krachtige showtune uit 1945 werd geschreven door componist Richard Rodgers en tekstschrijver Oscar Hammerstein II, als onderdeel van de musical Carousel en kent sindsdien vele uitvoeringen.

Samenstelling en tekst: Mark Ritsema
Vormgeving en foto: Judith de Rond