Terug naar boven

Merle Haggard (79) overleden

Merle Haggard overleed op 6 april 2016 op 79-jarige leeftijd. Vooral in de Verenigde Staten was de countryzanger geliefd. Met zijn rake, vaak autobiografische teksten verwoordde 'Hag' feilloos de gevoelens van de doorsnee Amerikaan. Zijn bekendste hits waren Okie from Muskogee en The fightin' side of me.

Merle Haggard (1935) groeide op in Californië, maar stamde af van 'Okies'. De Okies waren boeren uit Oklahoma die in de jaren 30 op de vlucht voor honger en armoede westwaarts trokken. Haggards vader bouwde zelf een nieuw huis in Oildale, Californië. Merle's vader overleed toen de zanger 9 jaar oud was. Op zijn 12e gaf zijn oudere broer hem een gitaar cadeau. Haggard ging echter vroegtijdig van school af en rolde de criminaliteit in. Uiteindelijk zat hij anderhalf jaar vast, onder meer voor inbraak. In de gevangenis zag hij Johnny Cash optreden, een moment dat zijn leven veranderde. In 1956 werd Haggard professioneel muzikant.

Haggard geldt als de uitvinder van de 'Bakersfield sound', een ongepolijste vorm van country, en tegenhanger van het gladde geluid uit countryhoofdstad Nashville. De zanger werd landelijk bekend met het lied Okie from Muskogee waarin hij de protestbeweging van de jaren 60 op de hak nam. Volgens velen verwoordde Haggard met dit lied de gevoelens van de zwijgende meerderheid.

Haggard werkte samen met met onder meer Willie Nelson en zijn vroegere idool Johnny Cash.
De zanger leed aan kanker en overleed aan een longontsteking. Haggard trouwde vijf keer en laat zes kinderen achter.