Terug naar boven

Rudy Van Gelder overleden

Geluidstechnicus Rudy van Gelder overleed op 25 augustus 2016 op 91-jarige leeftijd. Hij was vooral bekend van zijn werk voor het beroemde jazzlabel Blue Note. Van Gelder zat in de studio met alle jazzgrootheden. Onder meer Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Art Blakey en Wayne Shorter werkten met Van Gelder.

Rudy van Gelder werd in 1924 in Jersey City geboren. Zijn ouders waren Nederlandse immigranten. Van Gelder leerde trompet spelen, maar hij merkte dat hij het leuker vond zijn muzikale vrienden op te nemen. Aanvankelijk nam hij alleen in de avonduren op. Overdag werkte hij als optometrist. Vanaf 1953 werkte hij voor Blue Note en zeven jaar later verhuisde naar een eigen studio in Englewood Cliffs, New Jersey. Hier nam Van Gelder in 1965 ook A Love Supreme op met John Coltrane, diens meesterwerk.

Hij nam niet alleen op voor Blue Note, maar ook voor Prestige, Verve en in de jaren 70 ook voor het smooth jazz-label CTI. Rudy Van Gelder was terughoudend om te vertellen wat het geheim van zijn succes was, maar de meeste artiesten kwamen graag bij hem terug. Thelonious Monk droeg zijn stuk Hackensack op aan Van Gelder.