Terug naar boven

Curiosa pop: Dubbelgangers

Met zo’n 7,5 miljard mensen op de wereld wil het wel eens gebeuren dat er twee mensen worden geboren met precies dezelfde naam. Niets voor niets nemen muzikanten daarom een pseudoniem aan. Zo veranderde David Jones zijn naam in David Bowie om verwarring met David Jones van The Monkees te voorkomen. Toch kent ook de muziekwereld een aantal opvallende dubbelgangers. Muziekweb stelt ze aan u voor.

1) Adele en Adele
Adele is de beroemdste zangeres van de wereld. Je zou wel gek zijn om die artiestennaam te kiezen. Reden voor Emeli Sandé om haar echte voornaam (Adele dus) op te geven. Toch is er nog een zingende Adele en wel eentje die, 20 jaar voor de wereldberoemde Adele Adkins werd geboren, al plaatjes opnam in Parijs.

Adele – Rumour has it
Adele – J’ai peur parfois

2) Boris en Boris
Boris Titulaer werd in Nederland wereldberoemd toen hij in 2004 de talentenjacht Idols won. Omdat Idols-deelnemers optraden onder hun voornaam, lag het voor de hand dat ‘Boris‘ ook zijn artiestennaam werd. Een gouden toekomst lag in het verschiet, misschien ook wel in het buitenland. Toen Boris de grens overstak, kwam hij er achter dat hij soms werd verward met een tweede Boris. En dat was geen andere zanger, maar een complete groep: een Japanse Boris en al opgericht toen de Nederlandse Boris nog in de brugklas zat. Reden voor Boris om recent zijn moeders meisjesnaam (Saris) als artiestennaam aan te nemen en zijn voornaam in te korten tot ‘Bo’, Bo Saris dus.

Boris – Everything about you
Boris – Riot sugar

3) Clint Eastwood en Clint Eastwood
Wanneer jongetjes gaan voetballen roepen ze vaak ‘Ik ben Ronaldo!’ of ‘Ik ben Messi!’. Wellicht riep de jonge Jamaicaan Robert Brammer wel toen hij cowboy-en-indiaantje speelde ‘Ik ben Clint Eastwood!’. De Amerikaanse acteur Clint Eastwood werd namelijk vooral bekend van zijn rollen in spaghettiwesterns. Geen probleem, want de Amerikaan was acteur en de Jamaicaan een zanger/rapper. Totdat… Clint-de-acteur plots het talent blijkt te hebben om filmmuziek te componeren. Zo ver bekend heeft de bekendste van de twee Clint Eastwood het de jongere van de twee nooit verboden diens naam te gebruiken.

Clint Eastwood – Real Clint Eastwood
Clint Eastwood – Abduction (muziek uit de film Mystic River)

4) Sonny Boy Williamson en Sonny Boy Williamson
Een beruchte naamsverwarring komt uit de blueswereld waar ene Alex ‘Rice’ Miller de naam Sonny Boy Williamson stal van John Lee “Sonny Boy” Williamson. Niemand weet precies waarom Miller, een uiterst getalenteerd bluesharmonicaspeler uit Arkansas, het nodig vond om zich de naam van Sonny Boy Williamson uit Tennessee toe te eigenen. Zeker is dat John Lee Williamson, de originele Sonny Boy, bezwaar aantekende maar tot een rechtszaak is het nooit gekomen. Na de gewelddadige dood van de eerste Sonny Boy in 1948 lag de weg voor Miller open om ook platen uit te brengen onder zijn oneigenlijke naam. Dat deed hij bij het beroemde label Chess en die platen waren uiterst succesvol. In de jaren zestig was de tweede Sonny Boy Williamson regelmatig op de Britse podia te zien waar hij optrad met The Animals en The Yardbirds. Zijn opvliegende, agressieve karakter weerspiegelde zich in zijn ruige stijl, waardoor hij eenvoudig te onderscheiden is van de meer zachtaardige Sonny Boy [I].

Sonny Boy Williamson [I] – Good morning little schoolgirl
Sonny Boy Williamson [II] – Dissatisfied

5) John Williams, John Williams, John Williams, John Williams en etc.
Heet je John Williams en overweeg je een carrière in de muziek? Vergeet het maar, die naam is al vergeven! Of wacht, misschien is juist die naam wel de sleutel tot succes. Vraag het maar aan John Williams, de beroemde componist die de filmmuziek voor onder meer Star Wars schreef. Of vraag het aan John Williams, de Australische virtuoos die wordt gezien als de beste klassieke gitarist van zijn generatie. Maar laten we John Williams-de-soulzanger-uit-New-Orleans niet vergeten. Verwart u hem alleen niet met Johnny Williams-de-soulzanger-uit-Alabama. Of wat dacht u van jazzpianist John Williams (‘Johnny Williams’ voor zijn vrienden)? Die deelde het podium deelde met Stan Getz en Charlie Mariano. Dat is dus niet de jazzman John B Williams (geboren in 1942), want die speelt contrabas. Net als Johnny Williams (geboren in 1908) die als bassist naast Louis Armstrong en Billie Holiday op de planken stond. Al was díe Johnny Williams wel weer een tijdgenoot van Johnny Williams-de-bluesman. Bijna elk denkbaar instrument wordt wel door een John Williams bespeeld. Zelfs op de diatonische accordeon en de hobo hebben we een virtuoze John Williams, maar die eerste is natuurlijk niet dezelfde persoon als de Limburgse accordeonist Johnny Willems. John Williams-de-hoboïst komt uit Engeland, net als zijn naamgenoot John Williams-de-dj, die de jongste loot lijkt aan de boom van vele John Williamsen. Tot slot hebben we nog twee zingende John Williamsen in de collectie: een countertenor, een singer/songwriter uit Texas en een Welsh-Amerikaanse folkzanger. Al die John Williamsen vinden dat geen probleem. Luister hier hoe John Williams (de Australische gitarist) de themasong uit Schindler’s List, geschreven door de filmcomponist John Williams, speelt.

John Williams – Schindler’s list

Dit artikel werd geschreven door Muziekweb-redacteur Peter de Koning. Nee, dat is niet deze Peter de Koning.