Terug naar boven

Liedjes over opa en oma

Het thema van de kinderboekenweek 2016 is Opa’s en Oma’s: voor altijd jong. De echte muziekkenner zal meteen denken aan liedjes die Forever Young heten. Bob Dylan, Alphaville en Interactive zongen allen hits met die titel. Maar we kunnen natuurlijk nog veel meer met dit thema. Er zijn namelijk ook veel kinderliedjes gemaakt over opa’s en oma’s. Sommige daarvan zijn echte klassiekers die opa’s en oma’s vroeger nog met hun eigen grootouders zongen.

Leen Jongewaard en Hetty Blok – M’n Opa

Deze klassieker uit 1966 is nog altijd heel bekend. Wie kan er niet met Hetty Blok en Leen Jongewaard meezingen? De legendarische televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt bracht veel hits voort, die decennia later de basis vormen voor musicals en een speelfilm.

Kinderen voor Kinderen – Mijn Oma

Bij elke kinderboekenweek hoort een themalied van Kinderen voor Kinderen. Dit jaar is dat een zomerse liedje over chille grootouders. In 1989 zong het kinderkoor ook al een paar leuke liedjes over opa en oma. Het jazzy Mijn Oma van Tonny Eyk is 27 jaar later nog altijd een feest om naar te luisteren.

Femke Wolthuis – Oma’s Tango

Dit leuke tangoliedje komt uit de musical De Bende van de Korenwolf uit 2008. Het liedje van componist Eric Bergsma wordt door tekstschrijver Femke Wolthuis gezongen. Zij speelde ook de oma in het stuk dat werd gebaseerd op een verhaal van Jacques Vriens.

De Gang van Sake – Disco Opa

Naast oma’s die de tango dansen of op jazzballet zitten, kunnen opa’s natuurlijk niet achterblijven. De funky kinderband De Gang van Sake maakte dit opzwepende lied voor hun programma De Rommelzolder in 2006.

Frans Limburg – Opa Bakkebaard

Sommige Nederlandse liedjes worden van generatie op generatie doorgegeven. Opa Bakkebaard is er zo eentje. Herman Broekhuizen schreef het in de jaren 50 voor het radioprogramma Kleutertje Luister. Sindsdien is het zo vaak uitgevoerd dat het een traditioneel liedje is geworden. Frans Limburg zong een prachtige versie.