Terug naar boven

Popmuziek: Opmerkelijke hiphopfeatures

Een van de meest opvallende nummers op het laatste album van De La Soul is Lord Intended, dat vooral opvalt vanwege de gastrol van Justin Hawkins. De zanger van The Darkness smeedt het nummer om tot een uitzinnig glamrocknummer waar ook Queen trots op was geweest. Een opvallende 'feature' dus, zoals gastbijdrages op hiphopalbums in de regel genoemd worden. Vandaag een lijstje met zes ongewone gasten op rapplaten.

1) Snoop Dogg ft. Willie Nelson
Iedereen die countrylegende Willie Nelson volgt, weet dat Nelson een brede smaak heeft. Zo nam hij albums op met western swing, standards en zelfs een reggaeplaat. Dat Snoop Dogg minstens zo’n brede smaak heeft, bleek wel uit de gasten die hij uitnodigt: Katy Perry, Bootsy Collins en dus ook Willie Nelson. Nelson staat Snoop Dogg bij in het onversneden bluesnummer Superman.

Snoop Dogg ft. Willie Nelson – Superman

2) Baloji ft. Konono No. 1
Konono No. 1 is een groep uit de Congolese hoofdstad Kinshasa. De bandleden bespelen de likembé, een duimpiano met een melodieus, hypnotiserend geluid. Niet echt het materiaal dat je op een rapplaat verwacht. Baloji, een Belgische rapper met Congolese wortels, dacht er anders over. Hij besloot dat het de hoogste tijd was, dat meer mensen deze bijzondere muziek moesten horen. Konono deed daarom mee op het nummer Karibu Ya Bintou, dat staat op zijn debuutalbum.

Baloji ft. Konono No. 1 – Karibu ya bintou

3) Sir Mix-A-Lot ft. Mudhoney
Met zijn videoclips vol bloot bilwerk deed Sir Mix-A-Lot midden jaren 90 deed menig puber (en zijn ouders) blozen tot ver achter de oren. Toch viel de Sir niet alleen op vanwege zijn ondeugende teksten, ook zijn relaxte flow en funky beats mochten gehoord worden. Toen in de jaren 90 (hard)rock-en-rap-combinaties ineens helemaal hot werden, bewandelde Sir Mix-A-Lot ook zijn eigen pad. Samen met de rammelende indierockers Mudhoney nam hij, voor het album Judgment Night, het vrolijke Freakmomma op. Het nummer stak scherp af tegen de overige raprockcombi's die op die cd stonden. Die klonken vooral erg boos.

Sir Mix-A-Lot ft. Mudhoney - Freakmomma

4) The Partysquad & Negativ & Peter Beense
De opmerkelijke features blijven niet beperkt tot het buitenland. The Partysquad besloot de handen ineen te slaan met rapper Negativ én levensliedzanger Peter Beense voor een onvervalst Amsterdams drinklied. Iedereen wordt zat als ze ‘van de Jordaan tot aan de Bijlmermeer aan de baco gaan’.

The Partysquad & Negativ & Peter Beense – Ze zeggen

5) Kurtis Blow ft. Bob Dylan
Een nachtegaaltje is Bob Dylan nooit geweest, maar die 'spreekzang' van Subterranean Homesick Blues is eigenlijk een soort 'rap avant la lettre'. Maar Dylan en rap, nee toch? Toch wel! In 1989 zat Dylans carrière een beetje in het slop. Hij had dus de tijd om zich te laten horen in het intro van het debuutalbum van Kurtis Blow, destijds een raptalent. Het grootste nieuws? Dylan zingt niet, hij rapt!

Kurtis Blow & Bob Dylan – Street rock

6) De La Soul ft. Justin Hawkins
Tot slot, hier nog even een fragmentje van de fraaie samenwerking van De La Soul & Justin Hawkins die de inspiratie gaf voor dit artikel.

De La Soul ft. Justin Hawkins – Lord intended