Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Gabberhouse

Gabber: keiharde, overstuurde bassen, trainingspakken, sportschoenen, kale koppen en een raar dansje (‘hakken’). Vanaf begin jaren negentig veroverde de gabber (of hardcore house) Nederland, om vervolgens heel de wereld over te gaan. Gabber wordt gezien als de enige internationale subcultuur die Nederland ooit heeft voortgebracht, en ontstond vooral in Rotterdam.

Een belangrijke rol hierin speelde Parkzicht, een discotheek in Het Park bij de Euromast (zie ook het logo). Hier experimenteerden dj’s vanaf eind jaren tachtig met housemuziek, en de specifieke, hardere stijl die in Parkzicht te horen was werd landelijk populair. Een typisch Parkzichtnummer uit het ‘pre-gabber-tijdperk’ is Three O’ Three van Public Energy (1992), een alias van Rotterdammer Jochem Paap, beter bekend als Speedy J. Hij maakte het nummer met een Roland TR-909 drumcomputer – verplichte aanschaf voor iedere houseproducer – en een Roland TB-303 bas-synthesizer, veel gebruikt in de acid house.

Public Energy – Three O’ Three

De bekendste dj van Parkzicht was DJ Rob (Janssen), die vanaf 1989 in de discotheek draaide. DJ Rob wordt gezien als een van de grondleggers van wat het Rotterdamse hardcoregeluid zou worden, met tracks als 1992 Is For You en Boy’s Interface. Samen met zijn vaste MC, MC Joe, bracht hij in 1993 zijn bekendste nummer uit: The Beat Is Flown. De live in Parkzicht opgenomen versie kunnen veel oud-Parkzichtgangers ongetwijfeld woordelijk meerappen.

DJ Rob & MC Joe – The Beat Is Flown (live)

The Beat Is Flown verscheen bij Rotterdam Records, het eerste hardcorelabel van Nederland. Het werd in 1992 opgericht door Paul Elstak (DJ Paul) als statement tegen de rustige ‘mellow house’ uit Amsterdam die veel media-aandacht kreeg. De eerste release van Rotterdam Records was Amsterdam Waar Lech Dat Dan? van De Euromasters, een chaotische en verzengend harde track die de rivaliteit met de hoofdstad flink aanzwengelde.

De Euromasters – Amsterdam Waar Lech Dat Dan (Maastunnel mix)

DJ Paul zou uitgroeien tot een van de belangrijkste en bekendste personen uit de Nederlandse hardcorescene. Rotterdam Records was zeer invloedrijk en had met Poing van Rotterdam Termination Source in 1992 zelfs een grote hit in de Nederlandse top-40. Elstak bracht muziek uit in diverse groepen en onder vele namen, zoals Holy Noise en Too Fast For Mellow. Ook achter de formatie Bald Terror, dat in 1993 met Drummachine een klassieker afleverde, ging Elstak schuil. De remix door DJ Paul zelf deed er nog een schepje bovenop, en liet de Rotterdamse sound in optima forma horen.

Bald Terror – Drummachine (DJ Paul remix)

De populariteit van hardcore was sinds 1992 enorm gegroeid. Feesten (raves) werden niet meer alleen gehouden in discotheken, maar ook in sport- en evenementenhallen. Rotterdam had als vaste locatie de legendarische Energiehal, het Mekka voor de hardcoreliefhebber. Veel gedraaid in de Energiehal: de Rotterdamse groep Neophyte (ook bekend als Bodylotion). De nummers van hun eerste ep (1993) maakten zij op simpele Amiga-computers, maar de energie was er niet minder om.

Neophyte – Recession

De Energiehal is tot verdriet van velen in 1999 afgebroken, en Parkzicht is inmiddels een restaurant. Ook de specifieke gabbercultuur bestaat niet meer, maar hardcore is nog altijd populair. DJ Rob, DJ Paul en Neophyte zijn nog steeds actief en laten meer dan twintig jaar later de Rotterdamse hardcore tot ver buiten de landsgrenzen horen.
(IV)