Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Kindersterren

In februari 2014 jaar overleed de Amerikaanse zangeres/actrice Shirley Temple. Alhoewel ze de respectabele leeftijd van 85 jaar bereikte, bleef ze voor het grote publiek een kinderster. Ook Nederland bracht een aantal bekende kindersterren voort waarvan het een paar uitstekend lukte om ook op latere leeftijd successen te boeken.

Hein Simons was negen jaar toen hij ontdekt werd tijdens een talentenjacht in het Limburgse dorp Schaesberg. Een jaar later nam Heintje het nummer Mama op, dat een hit werd. Zijn single Ich Bau Dir Ein Schloss werd zelfs nog een groter succes. Alleen al in Duitsland werden er vijf miljoen stuks van verkocht. Het lied stond in 1967 tien weken op de hoogste plek van de top 40.

Hein Simons – Ich bau Dir ein Schloss

Het succes van Simons inspireerde velen en het volgende kindersterretje diende zich al snel aan. Wilma’s eerste single was een direct antwoord op Heintjes grote hit en heette Heintje (Bau Ein Schloss Für Mich). Het lied werd geschreven door Gert Timmerman. Haar grootste succes was een duet met Vader Abraham, Zou Het Erg Zijn Lieve Opa. Tijdens tv-optredens zat de toen dertienjarige Wilma op schoot bij ‘opa’ Pierre Kartner.

Vader Abraham & Wilma – Zou het erg zijn lieve opa

Door de vele optredens zat de jonge Wilma amper op school. Toen successen uitbleven viel de zangeres in een zwart gat waar ze met moeite uit wist te krabbelen. De ouders van Danny de Munk wilden die weg voorkomen en met succes. Toen Danny de Munk de hoofdrol speelde in de kaskraker Ciske De Rat (1984) brak er een ware ‘Danny-rage’ los. Het lied Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen (te zien in de film) werd een nummer 1-hit, en ook latere liedjes (Mijn Stad) werden hits. In plaats van op zoek te gaan naar nieuwe hits, richtte De Munk zich op een carrière als musicalacteur. Met succes, denk aan zijn rollen in Les Misérables en Cyrano.

Danny de Munk - Ik voel me zo verdomd alleen

Dertien jaar later was Nederland in de ban van een nieuwe kinderster: Jantje Smit. Nadat hij jarenlang in het kinderkoor De Zangertjes Van Volendam had gezongen, werd hij in 1997 ontdekt door Jan Keizer van BZN. Keizer schreef en produceerde Smits eerste single Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen. Het lied kwam op 1 binnen in de top 40, een unicum voor een Nederlandse artiest (alleen The Beatles en Procol Harum gingen de elfjarige Smit voor). Jantje trad in de voetsporen van eerdere kindersterren. Net als Heintje boekte Smit grote successen in Duitsland en net als Danny de Munk weet hij tegenwoordig ook als volwassen man, zij het als Jan Smit, populair te blijven.

Jan Smit – Ik zing dit lied voor jou alleen

Talentenjachten zijn een uitstekende manier om nieuwe kindersterren te ontdekken, dat was zo in de tijd van Heintje en dat is nu nog steeds. Eerder dit jaar sloot Nederland (of ieder geval alle kijkers van Holland’s Got Talent) een negenjarig operazangeresje uit Nijmegen in de armen. Daarmee is Amira Willighagen dé kinderster van 2014.

Amira – Nessun dorma

(PdK)