Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Polderreggae

Reggae ontstond dan wel op Jamaica maar de muziekstijl heeft ook in Nederland veel fans. Vanaf de jaren tachtig kozen ook Nederlandse groepen voor deze muziekstijl, met Doe Maar als bekendste voorbeeld. Hieronder vijf voorbeelden van polderreggae.

Aanvankelijk was reggae vooral populair onder Surinamers die in Nederland woonden. Een vroege reggaesong is Kronto van de Happy Boys, een groep waarin ook de latere Trafassi-voorman Edgar Burgos speelde. Kronto is een vertaling van Dillinger’s nummer Cocaine In My Brain, maar dan in Sranantongo (en een beetje Nederlands). ‘I know how to spell New York’ wordt ‘Ik weet hoe ik spel Pa-ra-ma-ri-bo!’

Happy Boys – Kronto

De bandleden van Doe Maar leerden reggae kennen toen een vriend cassettebandjes met reggae meenam na een vakantie op Jamaica. Vooral Henny Vrienten raakte verslingerd aan de muziek. Het was ook zijn voorstel om ondubbelzinnig voor reggae te kiezen toen hij toetrad tot Doe Maar. Doe Maar was zo de eerste Nederlandstalige reggaegroep. Ook bracht Doe Maar het eerste Nederlandse dubalbum (Doe De Dub), dat onder dikke wietdampen werd opgenomen in de Telstar-studio van levensliedkoning Johnny Hoes.

Doe Maar – Sinds een dag of twee (32 jaar)

Doe Maar zou van grote invloed zijn op latere groepen zoals Beef! en Luie Hond. Een groep die minstens zo lang reggae speelde als Doe Maar was het Amsterdamse Revelation Time. Samen met voetballer Ruud Gullit, dé reggae-ambassadeur van Nederland, scoorden ze in 1984 een hit met het protestlied South Africa, dat het Apartheidsregime van Zuid-Afrika veroordeelde. Het zorgde ervoor dat Gullit jaren later Nelson Mandela de hand mocht schudden.

Revelation Time – South Africa

In de jaren negentig was reggae minder prominent in beeld dan in de jaren tachtig. Toch wist een Rotterdamse reggaegroep een kneiter van een hit te scoren. Met dank aan een grappige televisiereclame stond Mockin’ Bird Hill van Roots Syndicate in de zomer van 1993 wekenlang op nummer 1.

Roots Syndicate – Mockin' Bird Hill

Doe Maar was zeker niet de enige groep die reggae een onmiskenbaar Nederlands tintje meegaf. De Amsterdamse groep Jah6 omschrijft zichzelf als ‘levenslied op een reggaebeat’. Zo had André Hazes dus geklonken als hij niet in De Pijp maar in Trench Town was opgegroeid!

Jah6 – Zij gelooft in mij

(PdK)