Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Liedjes over regen

Wat is er Nederlandser dan regen? Het wil hier van tijd tot tijd flink plenzen. En wat doe je dan als kind? De televisie aanzetten natuurlijk! Deze aflevering van Van Eigen Bodem gaat over regenliedjes op de Nederlandse kindertelevisie. Uit de tijd dat de regen nog in zwart-wit op het scherm werd getoverd, maar ook recentere composities.

De regen speelt in veel oude kinderliedjes een grote rol. Denk maar aan Hansje Pansje Kevertje, Onder Moeders Paraplu en Het Regent, Het Regent. Klassieke nummers die niet weg zijn te denken uit het repertoire van VOF De Kunst, DD Company en Kapitein Winokio.

Fay Lovsky – Het regent, het regent

Maar ook schrijvers en componisten die kindertelevisie maken hebben weleens een nat pak gehaald, getuige de hoeveelheid liedjes die zij over de regen schreven. Ja Zuster, Nee Zuster geldt als een van de succesvolste programma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Veel kinderen keken tussen 1966 en 1968 met hun ouders naar de avonturen in het ‘rusthuis vol herrie’. De liedjes ontstegen doorgaans de verhaaltjes. Harry Bannink bleek een meester in het schrijven van complexe muziek die makkelijk door kinderen is mee te zingen. Meestal voerde hij zijn muziek uit in spaarzame arrangementen met vaak een hoofdrol voor de accordeon.

Harry Bannink & Annie M.G. Schmidt (Ja zuster, nee zuster) – Met U onder een paraplu

Naast Harry Bannink en Ruud Bos was Joop Stokkermans (1937-2012) een van de belangrijkste kindermuziekcomponisten van zijn tijd. Zijn muziek was een stuk grootser dan die van de andere heren. Swingende blazers of donderende drums, bij Stokkermans klonk bombast wel altijd in dienst van het liedje. Het tv-programma Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer? was een groot succes in de jaren zeventig, waarin de liedjes die Stokkermans samen met Harrie Geelen maakte een glansrol vervulden.

Joop Stokkermans & Harrie Geelen (Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?) – Regen, regen, regen

Kinderen voor Kinderen is sinds 1980 het bekendste kinderkoor van Nederland. De liedjes werden de afgelopen decennia door een grote groep aan wisselende componisten en tekstschrijvers geschreven, waaronder de bovenstaande componisten en bijvoorbeeld Harrie Jekkers, Henk Hofstede en (meer recentelijk) Tjeerd Oosterhuis. Henk Temming, zanger van Het Goede Doel, was in de jaren tachtig en negentig verantwoordelijk voor veel arrangementen en schreef Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet, Mijn Mobiel en Kip, Patat & Appelmoes. Zomerzon is van Kinderen voor Kinderen 24 (2003).

Henk Temming & Paula Patricio (Kinderen voor Kinderen) – Zomerzon

Het peuterprogramma Het Zandkasteel gaat over de poppen Toto, Sassa en Koning Koos en is gericht op peuters. Zij worden spelenderwijs verleid om de wereld te ontdekken. En hoe kan dat nou beter dan met muziek? De neuzenkriebeldans speelt niet voor niets een grote rol in het programma en in de theatershow. Componist Tom van Beers schreef ook de filmmuziek van Nijntje de Film.

Tom van Beers & Patrick Limpens (Het Zandkasteel) – Water

Vanaf het moment dat het van oorsprong Amerikaanse programma Sesamstraat op de Nederlandse televisie verscheen is het een kweekvijver van goede kinderliedjes geweest. Eind jaren zeventig werden eerst de prachtige Engelstalige liedjes vertaald, later kwamen er originele Nederlandse liedjes. Eerst van Bannink, later van Henny Vrienten. De Doe Maar-bassist verving hem ook bij Het Klokhuis en schreef de muziek voor de kinderfilms Kruimeltje en Pietje Bell.

Henny Vrienten & Judith Nieken (Sesamstraat) – Laten we schuilen

(JE)