Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Normaal

Normaal stopte in 2015 na 40 jaar met optreden. De muziek van de Achterhoekers leeft echter voort! De Anhangers, de trouwe fans van Normaal, zamelden geld in voor een standbeeld van de groep, dat in 2018 wordt onthuld. Iedereen die Oerend Hard een keer hoorde, weet hoe de boogierock van Normaal klinkt, maar de groep had meer in haar mars. Luister hieronder naar vijf voorbeelden met muziek die je niet zo snel van Normaal verwacht.

Na jarenlang de splinters uit de planken te hebben gerockt ging Normaal het vanaf 2000 rustiger aan doen. Er kwam een theatertour met akoestisch repertoire en een bijbehorende cd (Effe zitten). In akoestische vorm bleek hoe graag (en goed) Normaal country en blues speelde. Met het album Høk & swing ging de groep nog een stap verder. Het titelnummer was pure ‘Western swing’.

Normaal - Høk en swing

Ook voor een voetbalhit draaien de mannen van Normaal hun hand niet om. Bennie Jolink zingt met enige regelmaat in stadion De Vijverberg de ode Superboeren voor zijn club De Graafschap. Voor het EK-voetbal van 2000 nam de groep een lied op voor het Nederlands Elftal. De titel (Hup Oranje) was misschien niet zo origineel, maar het vrolijke skaritme wel.

Normaal – Hup Oranje

De ska van dat nummer uit 2000 was de voorbode van een reggaealbum dat twaalf jaar later verscheen. Op Halve Soul Helemoal Høken speelde de groep soul en reggae. Eén van de meest opvallende nummers op die cd was Donder Op Vuile Klootzak, een vrije vertaling van Stir It Up van Bob Marley & The Wailers.

Normaal - Donder op vuile klootzak

Normaal zat jarenlang op het Telstar-label van Johnny Hoes. Ben Jolink haalde altijd lachend herinneringen op aan de oude levensliedkoning, die ook artiesten als de Zangeres Zonder Naam onder contract had staan. Samen met de Zangeres scoorde Normaal een hit met een cover van Bill Haley’s Rock Around The Clock. Waar de muziek in dat duet nog helemaal Normaal is, was dat niet het geval in een duet met kinderster Jantje Smit. De Puik Idee Ballade is een wonderlijke mix van Achterhoekse boogie en Volendamse palingsound.

Normaal & Jantje Smit – Puik idee ballade

De veelzijdigheid van Normaal blijkt ook wel het laatste wapenfeit van de groep, het album 40 Joar Høken waarbij de groep ook een cd met country- en a capella-nummers speelde. Luister maar naar hun interpretatie van het Wilhelmus. Nog wel het meest bijzonder is, dat ze het lied niet in dialect maar in Standaardnederlands zingen!

Normaal – Wilhelmus van Nassouwe

(PdK)