Terug naar boven

Basiscollectie klassiek: Adventsmuziek

In december worden de dagen steeds korter en donkerder. Dan hebben mensen extra behoefte aan licht en warmte. We trekken ons terug in ons warme huis en steken gezellig lichtjes aan. Ook in kerken worden kaarsen aangestoken, vanaf vier zondagen voor het Kerstfeest. In onze collectie hebben we speciale muziek voor deze adventperiode.

Advent betekent 'komst'. In de vier weken voor Kerst bereiden christenen zich geestelijk voor op de komst van Jezus Christus naar de aarde. Elke week wordt een (extra) kaars aangestoken, zodat er uiteindelijk vier branden. En in sommige tradities krijgen kinderen een adventskalender. Elke dag mag een luikje geopend worden, waarachter een chocolaatje of klein stukje speelgoed verstopt zit.

In onze muziekcollectie hebben we ook adventskalenders, met muziek. Bijvoorbeeld twee albums uitgebracht door Hänssler, de ene in 2008, de andere in 2014. En op het album Der Singer Pur Adventskalender vertolkt het vocale ensemble Singer Pur naast oude adventsliederen ook eigentijds repertoire dat doet denken aan close harmony:

Oliver Gies - Wir sagen euch an den lieben Advent

Sommige albums met adventmuziek zijn gewijd aan een specifieke periode. Liefhebbers van oude muziek uit de Middeleeuwen of Renaissance kunnen luisteren naar het album Missa Conceptio Tua:

Pierre de La Rue - Missa Conceptio tua

De albums Jubilate Deo en Rorate Coeli vertolken welluidende advent- en kerstmuziek uit de baroktijd:

Johann Stadlmayr - Venite filii

Johann Sebastian Bach schreef voor de adventzondagen een of meerdere cantates. Voor de eerste adventzondag zijn dat BWV.61, BWV.62 en BWV.36. Deze zijn alle drie te horen op een album van Collegium Vocale onder leiding van Philipp Herreweghe:

Johann Sebastian Bach Cantate - BWV.61 Nun komm, der Heiden Heiland

Cambridge staat bekend om haar uitstekende koren. Het is heerlijk luisteren naar de zuivere kinderstemmen van het Choir of St. Johns College op het album Advent Carols. Maar ook de volwassen stemmen van het Choir of Clare College Cambridge op het album Veni Emmanuel klinken uitstekend.

Als laatste album wil ik Musik zum Advent noemen, met de Kölner Kantorei. Het koor zingt adventmuziek van Duitse componisten als Max Reger en Johannes Brahms, maar ook van enkele Scandinavische componisten. Jan Sandström maakte een prachtige bewerking van het bekende adventlied Es Ist Ein Ros Entsprungen:

Jan Sandström - Er is een roos ontloken

(SvdP)