Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Liedjes over Frankrijk

Parijs van Kenny B was dé zomerhit van 2015. Perfect voor een zomer waarin de Tour de France in Nederland begint. Ter gelegenheid van deze gebeurtenissen is deze aflevering van ‘Van eigen bodem’ gewijd aan vijf Nederlandstalige liedjes over Frankrijk en de Fransen.

Vóór Kenny B was er al een andere Nederlander die een lied schreef met de titel Parijs. Ook Jan Smit vindt er de liefde van zijn leven. En niet alleen dat, ook de Franse hoofdstad brengt zijn hoofd op hol: “Ben totaal van de wijs door die mooie stad Parijs”.

Jan Smit - Parijs

Als Jan aan de oevers van de Seine beter had gekeken, dan zag hij dat niet alles blinkt in Parijs. De Zangeres Zonder Naam keek wel onder de brug. Daar zag ze de bedelaar van Parijs liggen.

Zangeres Zonder Naam - De bedelaar van Parijs

The Amazing Stroopwafels gaan wel met plezier naar Frankrijk. Op het eerste gehoor is Ik ga naar Frankrijk een loflied aan ‘la douce France’, maar wie beter luistert ontdekt dat de hoofdpersoon een Hollandse (of Hollander?) ontvlucht: “Ik weet heel goed dat je Frankrijk haat en daar dus ook nooit op vakantie gaat”.

The Amazing Stroopwafels - Ik ga naar Frankrijk

Tsja, als alle Fransen ook zo zijn als de koningin van Frankrijk uit Ellen ten Damme’s gelijknamige lied, dan snap je wel waarom. Poeslief zingt ze haar minnaar toe: “Als ik de koningin van Frankrijk was, vermoordde ik je vrienden allemaal en spiesde je hoofdje op een paal”.

Ellen ten Damme - De koningin van Frankrijk

Brrr. Dan kan je toch beter de Française uit Ze was een Française van oer-Hagenees Bertje van Bure treffen. Ze is dol op mayonaise en je hoeft niet ver te reizen om haar te treffen. Ze eet gewoon patat op het Haagse Hobbemaplein!

Bertje van Bure - Ze was een Française

(PdK)