Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Liedjes over wielrennen

Nederland is een land van wielrenners. Elk weekend zijn op onze uitstekende fietspaden veel hobbyisten te vinden. En over fietsende topsporters hebben we met Tom Dumoulin, Joop Zoetemelk en Leontien van Moorsel ook niet te klagen. Genoeg reden voor Muziekweb om de leukste zes Nederlandse wielersongs te verzamelen.

Jan Blom schrijft naar eigen zeggen alleen maar liedjes over ‘vrouwen, fietsen en andere ongemakken’. Die drie onderwerpen komen samen in het lied Leontien waarop Blom zingt hoe hij op de fiets wordt ingehaald door Leontien van Moorsel.

Jan Blom – Leontien

Wielrennen is geen moeilijke sport. Gewoon blijven trappen, dan kom je er vanzelf. De Raggende Manne hebben het kort en krachtig verwoord met hun wielersingle Trappe Trappe.

De Raggende Manne – Trappe trappe

De Friese zanger Meindert Talma haalt in De Renner herinneringen op aan de Ronde van Surhuisterveen, een koers waar veel bekende en iets minder bekende wielrenners aan de start verschijnen.

Meindert Talma & The Negroes – De renner

Rondes als die van Surhuisterveen worden soms minachtend ‘kermiskoersen’ genoemd. Joost Prinsen en Frank Lammers schreven een prachtige smartlap over zo’n wielerwedstrijd. Uiteraard met een hartverscheurende tekst over bier, fietsen en verbrijzelde knieĆ«n.

Joost Prinsen & Frank Lammers – Het leven is een kermiskoers

Wielrennen is een sport met vele verliezers, zelfs de winnaars moeten vreselijk afzien. Luister maar naar Alex Roeka’s De Rode Vod waarin hij vertelt over de laatste kilometer van een renner die op de hielen wordt gezeten door het peloton.

Alex Roeka – De rode vod

We sluiten af met een heus wieleralbum. Mathijs Leeuwis wijdde een compleet instrumentaal album aan de Tour de France. Vooral de zware bergetappes spraken tot zijn verbeelding.

Mathijs Leeuwis - Galibier

(PdK)