Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Het Parelvissersduet

De bekendste opera van Georges Bizet is natuurlijk Carmen (1875). In ons land is echter ook zijn oudere opera De Parelvissers geliefd, vanwege het populaire Au Fond Du Temple Saint. Onder de naam het Parelvissersduet werd het uitgevoerd door zeer uiteenlopende artiesten. Deze aflevering van Van Eigen Bodem zet een paar bijzondere versies op een rijtje.

We beginnen met een opname uit 1963 door de operazangers Jan Joris en Guus Hoekman die de twee parelvissers vertolken. Dit is het begin van het beroemde duet waarin de vrienden zweren om de vrouw op wie zij beiden verliefd zijn niet te benaderen.

Jan Joris & Guus Hoekman – Les pêcheurs de perles deel IV

Na een paar vruchteloze pogingen zwoer Bizet nooit meer religieuze muziek te schrijven. Het Parelvissersduet is echter zo mooi dat het tegenwoordig ook in kerken wordt opgevoerd. Kerkorganisten Martin Zonnenberg & Martin Mans maakten een versie voor orgel en piano, en namen dat op in de St.-Joriskerk te Amersfoort.

Martin Zonnenberg & Martin Mans – Duet uit de parelvissers

De Kermisklanten kennen we van hun sterke accordeonspel. Het is dus even slikken als je het geprogrammeerd keyboard hoort. Maar wacht! Tegen het einde van dit fragment vallen De Kermisklanten aan met hun vingervlugge spel.

De Kermisklanten – Bizet: De parelvissers [duet]

Sommige mensen gruwen van deze versie die volkszanger André Hazes voor zijn VARA-programma Zoals U Wenst, Mevrouw opnam. Anderen prijzen zijn samenzang met Marco Bakker, die als een van de weinige operazangers een groot publiek weet te bereiken. De productie uit 1984 was toen erg modern, met synthesizers en een flinke galm op de drums. Tegenwoordig klinkt dit juist weer erg ouderwets.

André Hazes & Marco Bakkker – Bizet: De parelvissers [duet]

Arie van der Graaf maakt het op zijn album De Gitaarfluisteraar wel heel bont. De gitarist van The Amazing Stroopwafels ‘zingt’ de schitterende melodie met een talkbox. Via een slangetje is zijn gitaar aangesloten op zijn mond waardoor hij de klank kan vervormen. Georges Bizet moest eens weten! (JE)

Arie van der Graaf – Duet uit de parelvissers

(JE)