Terug naar boven

Henny Vrienten 1948-2022

Hij was een tieneridool in de jaren 80, maar de tieners groeiden op en mee met de op 25 april 2022 overleden Henny Vrienten. Zijn jaren na Doe Maar stonden in het teken van uiteenlopende muzikale projecten, componeerwerk voor film en televisie en soloalbums. Daarnaast stelde hij po√ęziebundels samen (met een grote liefde voor de klassieke Nederlandse po√ęzie) en verzorgde hij de muziek bij luisterboeken. Muziekweb dook in 2015 in het veelzijdige oeuvre van Vrienten, naar aanleiding van het verschijnen van zijn album Alles Is Anders.

In oktober 2015 kwam Alles Is Anders uit, het tweede soloalbum van Henny Vrienten in een jaar tijd. Vrienten toerde dat jaar in oktober en november langs de Nederlandse theaters. Hij is vooral bekend als de voormalige frontman van Doe Maar, maar in zijn 40-jarige loopbaan schiep Vrienten nog veel meer muziek. Hieronder zijn vijf verrassende voorbeelden te horen.

Vrienten was de 30 al gepasseerd toen hij toetrad tot Doe Maar. Zodra Vrienten bij Doe Maar kwam, vielen de puzzelstukjes in elkaar. De band groeide in 1982 plots uit tot de meest populaire popgroep van Nederland. Alle shows waren binnen de kortste tijd uitverkocht, meisjes vielen flauw, de nummer 1-hits volgden elkaar in rap tempo op. Dat succes vormde een schril contrast met de reactie op zijn soloalbum dat hij in 1977 uitbracht onder de naam Paul Santos. Platenmaatschappij CBS zag het aanvankelijk helemaal zitten met Vrienten. De Amerikaanse producer Tom Salisbury werd ingevlogen, er werden zelfs extra strijkers opgenomen in Zweden. De radio pikte het album helaas niet op.

Paul Santos – Big boy

Een jaar later scoorde Vrienten zijn allereerste hit. Niet als soloartiest, maar als componist. Met zijn vriend Tom America schreef hij in vijf minuten de carnavalskraker Jodelodelodelodelodohitie voor De Twee Pinten.

De Twee Pinten - Jodelodelodelodelodohitie

In 1980 verscheen een liedje van Vrienten op Boudewijn de Groots album Van Een Afstand. Vrienten speelde af en aan in de begeleidingsband van Boudewijn de Groot en ontmoette daar ook toetsenist Ernst Jansz, die hem niet veel later voor Doe Maar vroeg.

Boudewijn de Groot – Zonder jou

De vijf jaar in Doe Maar waren tropenjaren en in 1984 stopte de uitgeputte groep ermee. Vrienten bracht nog wel een soloplaat uit (Geen Ballade) en scoorde samen met Herman Brood nog een hit (Als Je Wint). Vrienten legde zich daarna vooral toe op het schrijven van filmmuziek, onder meer bij de films Kruimeltje, The Discovery Of Heaven en Left Luggage.

Henny Vrienten – Agnus Dei (The discovery of heaven)

Een heel andere kant toont Vrienten weer als huiscomponist van Sesamstraat. Vrienten beschouwde het als een grote eer om Harry Bannink op te volgen. In het Heksenlied (gezongen door Frank Groothof) lijkt zelfs iets door te klinken van de reggae van Doe Maar waarmee Vrienten wereldberoemd in Nederland werd.

Sesamstraat – Heksenlied

(PdK)