Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Zingende dieren

In de voorbije afleveringen van de serie Van Eigen Bodem bleek wel dat Nederlanders graag zingen. En niet alleen mensen, maar ook Nederlandse dieren zingen graag dat blijkt wel uit deze aflevering met vijf fragmenten met zingende dieren.

Laten we deze aflevering met een heer, pardon beer, op stand: Ollie B. Bommel. De soundtrack bij de Bommelfilm Tom Poes & De Toverfluit werd geschreven door de gerenommeerde componist Harrie Geelen.

Ger Smit & Harrie Geelen – Tom Poes en de toverfluit [deel 1]

Iets eerder, in de jaren zeventig, zat jong Nederland aan de buis gekluisterd om de dieren te horen zingen, kletsen en keuvelen. De tune van de Fabeltjeskrant kan iedere Nederlandse dertigplusser moeiteloos meefluiten. De klussende beverbroers Ed & Willem Bever met de meezinger Hup Daar Is Willem Met De Waterpomptang.

De Fabeltjeskrant – Hup daar is Willem

Zingende dieren toveren een lach bij iedereen op het gezicht. Een slimme komiek kruipt dus al snel in de huid van een dier. André van Duin deed het voor zijn tv-show Animal Crackers toen hij stem gaf aan Jaap, een humeurige orang-oetan. Het door Jaap gezongen Mijn Naam Is Jaap stond in 1989 acht weken in top-40.

André van Duin – Mijn naam is Jaap

Dat was dus een grote hit, maar de grootste ‘dierenhit’ stond in 1980 een half jaar (!) in de top-40. Wie het gekwetter van de vogeltjes uit De Vogeltjesdans hoort, vergeet dat nooit meer.

De Electronica's– De vogeltjesdans

Behalve dierenliefde is er ook dierenleed en dat wordt bezongen door de immer getergde Raggende Manne. “Lijnen! Blaffen! Ruiken! Trekken! Drie keer hetzelfde blokkie” daarin bijgestaan door een koor van opgewonden blaffende viervoeters.

De Raggende Manne – Blaffen

(PdK)