Terug naar boven

De Tijdmachine: Kraftwerk

Op 21 maart 1976 is in Rotterdam de laatste dag van het Science Fiction Festival. De organisatie heeft met de futuristische popgroep Kraftwerk een uitstekende afsluiter geboekt. Kraftwerks tour stond in het teken van het album Radio-Activity. De Duitse groep zou later dat jaar ook nog in Amsterdam optreden.

Kraftwerk was de eerste popgroep die succes boekte met een bezetting die alleen bestond uit synthesizers en drumcomputers. In 1974 scoorde het kwartet rond Ralf Hütter en Florian Schneider ook in Nederland een hit met het nummer Autobahn (afkomstig van het gelijknamige album). Later bleek Kraftwerk van grote invloed op de meest uiteenlopende artiesten. Zowel hiphop-, electro- en houseartiesten zijn schatplichtig aan de groep uit Düsseldorf.

Kraftwerk – Autobahn

Een van Kraftwerks grootste fans was David Bowie, die de groep vroeg of ze voor hem wilden openen tijdens zijn Amerikaanse Station To Station Tour van 1976. Dat aanbod sloegen de Kraftwerk-mannen beleefd maar gedecideerd af. Later bleek dat met name Florian Schneider niet graag tourde. Tijdens de laatste tournee (oktober 2013) speelde Kraftwerk, zonder Schneider, vier spectaculaire concerten in het Evoluon te Eindhoven.

Hieronder een door Kraftwerk geïnspireerd nummer van David Bowie genaamd: V-2 Schneider.

David Bowie – V-2 Schneider

(PdK)