Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Nederlandse heavy metal

De laatste jaren staat Nederland onder metalfans bekend als een exporteur van uitstekende heavymetalgroepen. Denk aan het internationale succes van Within Temptation, Epica en After Forever. In deze ‘Van Eigen Bodem’ laten we zien dat het al dertig jaar wel goed zit met de vaderlandse hardrock- en metalscene.

Wat was de eerste metalband van Nederland? Het in 1979 opgerichte Picture claimt die titel. Dat lijkt terecht, al waren er begin jaren 70 wel een aantal groepen die stoeiden met de stevige rock die aan de basis lag van de latere heavy metal. Zo waren er Cosmic Dealer (een psychedelische rockformatie uit Dordrecht), Lemming (theatrale glamrockers uit Rockanje), en natuurlijk good old Golden Earring. Verrassend genoeg hoort ook BZN thuis in dit rijtje. Hun uitstekende debuutalbum The Bastard klonk eerder als The Who dan als palingsound.

BZN - The bastard (1971)

Maar goed, ere wie ere toe komt. Picture dus en die groep klinkt inderdaad als onversneden heavy metal. Begin jaren tachtig toerde de groep met geestverwanten als Saxon en AC/DC.

Picture – Heavy metal ears (1980)

De jaren 80 waren gouden jaren voor de hardrock. Vooral de radiovriendelijke groepen als Van Halen (met de in Nijmegen geboren broers Alex en Eddie van Halen aan boord), Bon Jovi, Europe en The Scorpions wisten veel exemplaren van hun albums te verkopen. Nederland bleef niet achter: het Twentse Vandenberg scoorde een hit in Amerika met Burning Heart. De groep speelde in die tijd in het voorprogramma van Ozzy Osbourne en Kiss en nam een plaat op in de thuisstudio van Led Zep-gitarist Jimmy Page.

Vandenberg – Burning heart (1983)

In de jaren 80 ontwikkelen zich ondergronds metalstijlen die veel extremer klinken dan deze radiorockers. Ook Nederland heeft een aantal van die groepen in huis, zoals Pestilence, Sinister en Gorefest. Die laatste groep uit Goes weet veel metalfans aan zich te binden met hun albums False en Erase.

Gorefest – Reality when you die (1992)

Tegelijk met deathmetal is er een opkomst van symfonische metal, soms ook wel ‘opera metal’, ‘gothic metal’ of zelfs ‘sprookjesmetal’ genoemd. Het is overdonderende, orkestrale metal, sterk be├»nvloed door klassieke en filmmuziek. Within Temptation, After Forever, Epica en Delain boeken er allemaal vanaf 2000 succes mee. Always..., het debuutalbum van The Gathering uit Oss geldt als blauwdruk van het genre. Zelfs internationaal waren er weinig andere groepen die zich waagden aan de baanbrekende combinatie van metalgrunt, laag gestemde gitaren, sferische synthpartijen en koorzang.

The Gathering – Subzero (1992)

Tot slot: bestaat er ook zoiets als echte Nederlandse heavy metal? De Limburgse groep Vandale pionierde in de jaren 80 al met teksten in de eigen taal, maar het Gelderse Heidevolk gaat een stap verder. Zij laten zich ook inspireren door de lokale volksmuziek en mythen. Zo is het album Batavi geïnspireerd op de Bataafse Opstand, die 70 na Chr plaatsvond op het grondgebied van het huidige Nederland.

Heidevolk – Als de dood weer naar ons lacht (2012)

(PdK)