Terug naar boven

De Tijdmachine: Sex Pistols

In het voorjaar van 1977 waait er een nieuwe rage door Londen. Jongeren in de Britse hoofdstad zijn in de ban van punkmuziek. De bekendste groep zijn de omstreden Sex Pistols. God Save The Queen, de tweede single van de groep, gaat op 31 mei 1977 in de ban bij de BBC, die het lied vindt getuigen van “een slechte smaak”.

Sex Pistols – God save the queen

De tekst van het lied is veel Britten tegen het zere been. Zo wordt het beleid van het Engelse koningshuis omschreven als “a fascist regime" en is de Britse koningin geen normaal mens (“She ain't no human being”). Tegelijk met de rel rond de Pistols-single viert de Britse koningin Elizabeth II haar 25-jarig jubileum. Puur toeval volgens Johnny Rotten, de zanger van de Sex Pistols, maar critici van de groep zien hier de hand van hun gewiekste manager Malcolm McLaren.

God Save The Queen schopte het ondanks de boycot tot de tweede plaats in de Britse top-40. Het vermoeden bestond dat de groep van de eerste plaats (bezet door Rod Stewart) werd afgehouden vanwege de omstreden tekst van hun lied.

Hieronder vier eveneens knallende nummers van de Pistols.

Pretty vacant

Anarachy in the U.K.(Live)

Bodies

Holiday In the sun(PdK)