Terug naar boven

De Tijdmachine: Phil Lynott

Het jaar begon in 1986 slecht voor de fans van de Ierse rockband Thin Lizzy. Op 4 januari kwam het bericht dat frontman Phil Lynott was overleden in een Engels ziekenhuis. In de jaren zeventig had Thin Lizzy zich onderscheiden met een reeks uitstekende albums. Lynott overleed aan een longontsteking, mede veroorzaakt door zijn jarenlange drugsverslaving.

Lynott groeide op zonder zijn vader, naar later bleek een Braziliaanse zeeman. Met zijn afrokapsel en donkere huid was Lynott in de jaren vijftig een opvallende verschijning in Dublin. Later maakte hij van die uitzonderingspositie zijn sterke punt en groeide hij uit tot de opvallende frontman van Skid Row en later Thin Lizzy. De groep brak door met het nummer Whiskey In The Jar, een bewerking van een Ierse traditional (later ook nog eens gecoverd door Metallica).

Thin Lizzy – Whiskey in the jar

Met sterke albums als Jailbreak en Black Rose lonkte zelfs een doorbraak in Amerika, maar behalve een hit met nummer The Boys Are Back In Town, wist ‘Lizzy’ daar geen potten te breken. In Engeland en Duitsland was de groep echter altijd een graag geziene gast.

Thin Lizzy – The boys are back in town

Vanaf 1980 bracht Lynott ook solo-albums uit waarop hij een opvallend brede smaak etaleerde. Het nummer Yellow Pearl had meer weg van Kraftwerk dan van Deep Purple. Lynott scoorde er in Engeland een hit mee en het nummer was jarenlang de tune van het popprogramma Top Of The Pops. Een andere hit scoorde hij nog een jaar voor zijn dood: Out In The Fields. Hij nam het lied op met zijn oude vriend Gary Moore.

Thin Lizzy – Out in the fields

Phil Lynott werd slechts 36 jaar oud. Hij werd begraven in Dublin. Sinds 2005 heeft hij daar ook een standbeeld.

(PdK)