Terug naar boven

De Tijdmachine: Joy Division

Op 25 januari 1978 speelde Joy Division haar eerste optreden onder die naam. De groep speelde al een jaar onder de naam Warsaw, maar met een nieuwe drummer aan boord wijzigde de groep haar naam. Bernard Sumner en Peter Hook besloten de groep op te richten nadat ze de Sex Pistols hadden zien spelen in hun woonplaats Manchester.

De dag na het optreden leende de 19-jarige Hook 35 pond van zijn moeder en kocht van dat geld een basgitaar. Daarmee ging hij naar zijn jeugdvriend Sumner die al een gitaar had staan. Als zanger werd al snel een wat slungelige jongen uit Macclesfield aangetrokken die het gezicht van de band zou worden: Ian Curtis. Als naam werd gekozen voor Warsaw, naar het nummer Warszawa van David Bowie. Warsaw speelde haar eerste show op 29 mei 1977, een klein jaar na het Sex Pistols-show. Warsaw opende voor Buzzcocks, Penetration en punkdichter John Cooper Clarke.

Warsaw - Failures

Om verwarring te voorkomen met de Londense punkband Warsaw Pakt veranderde de groep haar naam in Joy Division. Een controversiƫle naam, die de groep leende uit de roman House Of Dolls, dat bordelen in nazi-concentratiekampen beschreef. Het paste bij de zwartgallige muziek, die zwanger was van doem. Dat paste bij het klimaat in het grauwe Manchester van de jaren 70 waar stakingen, werkeloosheid, stroomuitval, angst voor de Koude Oorlog en het legendarisch slechte weer schering en inslag waren.

Joy Division - Shadowplay

Joy Division raakte een snaar bij veel mensen, maar het succes leek zanger Ian Curtis alleen maar onzekerder te maken. De 21-jarige zanger laveerde tussen zijn gezin (hij was net vader geworden) en band en kampte daarnaast met epilepsie en depressie. Dat zou de zanger ook fataal worden, want op 18 mei 1980 pleegde Curtis zelfmoord en hield Joy Division op te bestaan. Postuum scoorde de groep nog wel een grote hit in Engeland met het voor JD-begrippen luchtige Love Will Tear Us Apart.

Love will tear us apart

De drie achtergebleven leden gingen succesvol verder onder de naam New Order. Deze groep heeft in 2015 hun tiende studio album uitgebracht genaamd: Music Complete.

New Order - Singularity

(PdK)