Terug naar boven

Popmuziek: The Cramps

Paul Simon schreef ooit het lied 50 Ways To Leave Your Lover maar hij had net zo goed een lied kunnen schrijven over de vele manieren die er zijn om je geliefde te ontmoeten. Neem Lux Interior en Poison Ivy die elkaar ontmoetten toen chauffeur Lux in 1972 de liftster Ivy oppikte. Vier jaar later richtte het duo, inmiddels een liefdeskoppel, The Cramps op.

‘Primitief’ is een woord dat vaak werd gebruikt om de muziek van The Cramps te omschrijven. Lux Interior (echte naam: Erick Lee Purkisher) en Poison Ivy (echte naam: Kristy Wallace) deelden een voorliefde voor de trashcultuur uit de jaren 50. Slechte horrorfilms, vetkuiven en suikerspinkapsels, campy fiftieskleding en wilde rock-n’-roll. Met hun groep The Cramps zorgden ze aan het begin van de jaren 80 voor een opleving van obscure rock-n’-roll. De groep nam zichzelf niet al te serieus, zoals bleek uit Lux’ bizarre teksten. Zo zingt hij in Human Fly, het bekendste nummer van The Cramps, de regel ‘I say bbzzz bbzzz bbbzzz and that izzz juzz becauzzz I’m a human fly’.

The Cramps – Human fly

'Dierlijk' is een ander woord dat The Cramps goed omschrijft. Bij liveshows lijkt vooral Lux op een mutant van een mens met een wilde hond. Wellicht vormde dat ook de inpiratie voor de tekst van deze Cramps-klassieker.

The Cramps - Can your pussy do the dog?

The Cramps toerden regelmatig door Nederland. Zo hing Lux ooit met ware doodsverachting aan het balkon van de Amsterdamse popzaal Paradiso. De groep bleef ook na de jaren 80 onvermoeibaar doorspelen. Toen een journalist Lux vroeg waarom hij dat deed, antwoordde hij simpelweg: ‘Omdat ik het leuk vind’. Die liefde uitte zich ook in zijn eigen radioshow waarin Lux vooral obscure rock-n'-roll draaide (en opviel vanwege zijn onorthodoxe manier van presenteren). Luister maar naar deze cd waar onderstaand fragment van komt.

Earl Hagan & The Interns - New interns watusi

The Cramps waren in 2009 nog altijd een cultfavoriet toen het nieuws doorkwam dat Lux Interior op 4 februari van dat jaar was overleden. Zijn dood zorgde voor een abrupt einde van The Cramps, één van de meest opwindende rockgroepen uit de jaren 80.

Hieronder nog een aantal nummers van The Cramps.

The way I walk

Goo goo muck

Garbageman

(PdK)