Terug naar boven

De Tijdmachine: Live Aid

Muzikanten hebben in het verleden vaak opgeroepen tot liefdadigheid. Denk maar aan John Lennon en zijn Imagine. Een van de bekendste pogingen om muziek in te zetten voor een goed doel was Live Aid. Het popevenement van Bob Geldof liet een grote indruk achter op meer dan een miljard televisiekijkers. We gaan terug naar 13 juli 1985: ‘the day the music changed the world’.

Band Aid - Do They Know It's Christmas?

In 1984 besloot Boomtown Rats-zanger Bob Geldof een nummer te schrijven voor Ethiopië. Hij wilde hulp bieden nadat hij een documentaire over hongersnood in dat land had gezien. Het resultaat was Do They Know It’s Christmas?, dat een regelrechte hit werd. De opbrengsten van de succesvolle single waren voor het goede doel. Geldof had veel bekende Britse artiesten gevraagd om mee te zingen op zijn nummer. Grote sterren als George Michael, Sting en Bono lieten zo aan hun miljoenen fans weten dat Ethiopië hulp nodig had. Zo kwam er niet alleen veel geld binnen, maar werden mensen ook bewuster van het probleem.

USA For Africa - We Are the world

Wat in Groot-Brittannië kon, kon in de Verenigde Staten ook. Michael Jackson en Lionel Richie schreven de meezinger We Are The World die begin 1985 werd opgenomen door een groep beroemde artiesten. Onder anderen Ray Charles, Harry Belafonte, Tina Turner en Cyndi Lauper zongen mee. Ook Bob Geldof mocht mee doen met USA For Africa, zoals de gelegenheidsgroep heette. Ook dit nummer werd een gigantische hit.

Live Aid
Wereldwijd werd veel geld opgehaald voor de noodlijdende Ethiopische bevolking. Geldof had echter nog meer plannen. Hij zag dat popmuziek mensen écht kon activeren en dat artiesten graag wilden helpen. Daarom besloot hij op 13 juli 1985 twee concerten te organiseren: eentje in London en eentje in Philadelphia.

Geldof had slechts enkele weken om alles te organiseren. Het was een hele klus om het concert live over de hele wereld uit te zenden. Ook moest hij een manier vinden om televisiekijkers geld te laten storten. Artiesten hadden daarom weinig te eisen en de ego’s werden opzij gezet. Voor het goede doel bleek het mogelijk. Wereldwijd zagen meer dan een miljard mensen artiesten als Queen, U2 en Led Zeppelin optreden. Phil Collins begon ’s middags in Engeland, nam een vliegtuig naar de Verenigde Staten en deed ook daar nog een paar nummers mee.

Dvd-box
Een dikke 17 uur aan materiaal kunt u vinden op de officiële dvd-box die in 2004 werd uitgebracht. Hoewel Geldof zei dat Live Aid een eenmalige gebeurtenis moest blijven, organiseerde hij 2 juli 2005 wereldwijd acht concerten. Live 8 had ook een ambitieuze doelstelling: de leiders van de G8 (de acht belangrijkste wereldleiders) ertoe bewegen drastische maatregelen te nemen om de armoede en de honger in de hele wereld te stoppen. Aan deze concerten deden onder andere Coldplay, Stevie Wonder en Deep Purple mee. Pink Floyd speelde voor het eerst in jaren weer samen, net zoals Led Zeppelin twintig jaar eerder een reünie had. De televisieopnames kunt u hier vinden.

Live Aid bracht ongeveer 150 miljoen pond op. Er is veel kritiek geweest op de manier waarop het opgehaalde geld werd uitgegeven. Ook het nut van Live 8, dat niet gericht was op geld ophalen, is meerdere malen betwijfeld. Toch bewees Geldof dat popmuziek miljoenen mensen wereldwijd kan oproepen om samen aan één doel te werken.

(JE)