Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over touren

Het leven van een popartiest op tournee gaat niet altijd over rozen. Natuurlijk is het leuk om avond aan avond applaus te krijgen. Maar er is ook een keerzijde: lange reizen, gebrek aan privacy en veel wachten. De glorieuze en vervelende kanten van toeren zijn terug te vinden in talloze popliedjes. Muziekweb koos er 5 uit.

Ray Davies, leadzanger van The Kinks, is een geweldige verteller. Here Comes Yet Another Day (1972) vertelt over het gejaagde bestaan van een muzikant. Opstaan met een kater, geen tijd om je onderbroek te verwisselen, vlug naar het volgende optreden!

‘Here comes a new dawn, here comes a new day
Tune up, start to play, just like any other day.’

The Kinks – Here comes yet another day

Iemand die wél van het leven op tournee hield was Freddie Mercury. Op Let Me Entertain You nodigt hij het publiek uit voor een mooie show met prachtig licht en geluid. Het enthousiasme van de Queen-zanger is zo groot dat hij zelfs de tourmanager Gerry Stickels en de platenlabels noemt.

‘Hey if you need a fix if you want a high
Stickells see to that
With Elektra and EMI
We'll show you where it's at’

Queen – Let me entertain you

En na de show? Wat denk jezelf? Er zijn anekdotes en liedjes genoeg over mannelijke artiesten en hun smachtende vrouwelijke fans. Bijvoorbeeld What’s Your Name van Lynyrd Skynyrd. Maar andersom kan het natuurlijk ook. Dat bewijst de vrouwenpunkband The Donnas met 40 Boys In 40 Nights. Duidelijker kan een titel niet zijn. Onderstaande dubbelzinnige tekstregel ook niet:

‘I got boys all over the road
I got boys helping me unload’

The Donnas – 40 boys in 40 nights

Na het optreden en eventuele afterparty begint dit hele circus weer opnieuw. Blondie Chaplin nam er een liedje over op, toen hij met The Beach Boys in Nederland was: ‘Leaving this town for another one’. De heimwee en de twijfels spatten van het nummer af. De Zuid-Afrikaan koos uiteindelijk toch voor ‘the road’. Hij speelde later in de tourbands van onder andere The Band en The Rolling Stones.

The Beach Boys - Leaving this town

Elke muzikant komt een keer weer thuis. Sommige artiesten zouden liever nooit meer op tournee gaan. Willie Nelson kan daarentegen niet wachten om weer in de tourbus te zitten. De countryzanger vindt het heerlijk om met zijn vrienden nieuwe plekken te ontdekken.

‘Just can't wait to get on the road again
The life I love is making music with my friends’

Willie Nelson – On the road again

(JE)