Terug naar boven

De Tijdmachine: The Soundtrack Of Our Lives

In 2002 zag het er even uit dat er na ABBA en Europe weer eens een Zweedse groep internationaal zou doorbreken. The Soundtrack Of Our Lives toerde in het voorprogramma van Oasis door de Verenigde Staten. Het zestal uit Göteborg was op tv te zien bij David Letterman, Jay Leno en Jools Holland, maar werd desondanks nooit wereldberoemd.

Met hun derde album Behind The Music uit 2002 had The Soundtrack Of Our Lives een cd gemaakt, die flink aansloeg. Niet alleen in thuisland Zweden (waar de groep al een flinke fanbase had) maar vooral ook in Engeland. In Jools Holland en Noel Gallagher had de groep twee prominente ambassadeurs die in menig interview TSOOL prezen.

Luisterend naar Behind The Music is dat ook wel te begrijpen. TSOOL wist de psychedelische rock van Pink Floyd, Beatles, Stones en The Who om te vormen tot een toegankelijk rockgeluid dat tegelijk vertrouwd en vernieuwend was. In Engeland scoorde de groep een kleine hit met het nummer Sister Surround. Iedereen die de groep dat lied op tv zag spelen bij Jools Holland begrijpt wel waarom.

The Soundtrack Of Our Lives - Sister Surround

TSOOL was een opwindende rockgroep, die niet alleen sterke songs schreef, maar ook leuk was om naar te kijken. Twee uitzinnige gitaristen flankeerden frontman Ebbot Lundberg, die er met zijn stevig postuur en volle baard iets weghad van een beer. Behind The Music werd zelfs genomineerd voor een Grammy Award (in de categorie ‘alternative rock’).

Na Behind The Music bracht de groep nog een aantal albums, maar het lukte TSOOL niet om, net als hun vrienden van Oasis, door te breken naar een breed publiek. Wellicht was de groep daarvoor iets te eigenzinnig, misschien zelfs wel te exotisch. Een cultfavoriet is The Soundtrack Of Our Lives inmiddels wel. Nadat de groep in 2012 stopte, lijkt die cultreputatie alleen nog maar groeiende. Overtuig jezelf met een van de albums van The Soundtrack Of Our Lives.

Welcome to the infant freebase (1997)

Extended revelation (1999)

Behind the music (2001)

Origin Vol. 1 (2004)

Communion (2009)

Throw it to the universe (2012)

(PdK)