Terug naar boven

De Tijdmachine: Jimmy Castor

Hoe klinkt muziek uit de oertijd? Daarover hebben we maar een vaag idee, maar dat weerhield soulzanger Jimmy Castor er niet van om in 1972 een funknummer te schrijven over een holbewoner. Het nummer Troglodyte werd een grote hit in de Verenigde Staten en later gesampled door onder meer Neneh Cherry en Ariana Grande.

‘What we are gonna do is go back… Back into time!’ . Dat was de eerste zin van Troglodyte, dat dus in feite een soort muzikale tijdmachine is. Ondertussen schetst Jimmy Castor een beeld van ‘the average caveman’: hij zit thuis, kijkt televisie, verveelt zich en besluit op zoek te gaan naar een vrouw. Nu ging dat er in de oertijd volgens Castor wat ruwer aan toe dan nu, maar zijn troglodiet weet het hart van een ‘cavewoman’ wel te veroveren.

The Jimmy Castor Bunch - Troglodyte

Jimmy Castor nam zijn liedteksten niet al te serieus. Net als Troglodyte zijn veel van zijn liedjes erg grappig. Dat wil niet zeggen, dat het muzikale niemendalletjes waren. Castor was een prima saxofonist en met zijn groep The Jimmy Castor Bunch was hij één van de uitvinders van de funk. Luister maar naar de groove op Troglodyte: strak en dansbaar.

Castor scoorde een aantal hits maar zou nooit het krediet verdienen dat groepen als Funkadelic en Sly & The Family Stone wel ten deel viel. Toch waren er genoeg artiesten ná hem, die stukjes uit liedjes als sample een nieuw leven gaven. Zo duikt het intro van Troglodyte op in nummers van Neneh Cherry, Ariana Grande en N.W.A..

Jimmy Castor zou na Troglodyte nog een nummer maken over de oertijd. In het lied Luther The Anthropoid (Ape Man) vertelt hij het verhaal van de aapachtige Luther.

The Jimmy Castor Bunch – Luther the anthropoid

(PdK)