Terug naar boven

De Tijdmachine: Voyager II

Wat voor muziek zou je laten horen aan buitenaardse wezens? Die vraag stelden de medewerkers van NASA zich in 1977 toen ze de Voyager Golden Record samenstelden. Deze plaat bevatte beelden en geluiden van aardbewoners, natuurlijk ook muziek. Het team koos voor een brede selectie: van Javaanse gamelan tot Louis Armstrong en van Bach tot Chuck Berry.

Op de Voyager Golden Record staan afbeeldingen van twee (naakte) mensen, alsmede een begroeting in 55 talen, waaronder het Nederlands. De gehele wereld is ook qua muziek vertegenwoordigd. De muziek loopt van gerenommeerde componisten (Bach, Mozart, Beethoven en Stravinski), naar jazz (Louis Armstrong), blues (Blind Willie Johnson) en volksmuziek uit Indonesië, Mexico, China, Japan, Bulgarije, Azerbeidzjan en Georgië. En rock-n’-roll van Chuck Berry dus. Het leek er even op dat Here Comes The Sun van The Beatles ook op de plaat zou komen, maar label EMI gaf geen toestemming.

Direct na de lancering van de onbemande Voyager meldde de Amerikaanse comedyshow dat er al een buitenaardse reactie was op de Voyager Golden Record. De boodschap telde slechts vier woorden: 'Send more Chuck Berry!'

Hieronder een aantal fragmenten afkomstig van deze buitenwereldse CD.

Chuck Berry – Johnny B. Goode

Louis Armstrong – Melancholy blues

Blind Willie Johnson – Dark was the night, cold was the ground

Arthur Grumiaux – Partita voor viool nr.3, BWV.1006 in E gr.t. (Beethoven)