Terug naar boven

Curiosa: Lollywood

Iedereen kent Hollywood en Bollywood, maar wie kent Lollywood? Lollywood, vernoemd naar de stad Lahore, is het filmhart van Pakistan. Pakistan is tegenwoordig vooral in het nieuws wegens oorlog en terrorisme, maar in de jaren zeventig was het feest in de Lollywood-studio’s. Krakende synthesizers, opzwepende tablaritmes en uitzinnige zang. Toen gold: alles kan in Pakistan.

Net als India is muziek minstens zo belangrijk als beeld in de Lollywoodfilms. In de gouden tijd van Lollywood, grofweg tussen 1970 en 1985, mochten de componisten van filmmuziek uitpakken. Er werden studio’s gebouwd waarvoor ook de nieuwste instrumenten uit het Westen (synthesizers, drumcomputers) werden aangeschaft. In combinatie met typisch Aziatische instrumenten en ritmische patronen, ontstond er een nieuwe muziek.

In tegenstelling tot het veel rijkere Bollywood groeiden in Pakistan de bomen niet in de hemel. Daarom klinken de Lollywood-opnames vaak een stuk ruwer dan hun tegenhangers uit India. De muziek werd uitgebracht op vinylsingles. Een groep Britse verzamelaars spoorde deze singles op en bracht op Finders Keepers reeds twee verzamelalbums met Lollywood-muziek uit (deze en deze). De meest opzwepende stukken werden gebruikt voor vecht- en achtervolgingsscènes.

Grote man in seventies Lollywood was M. Ashraf die door de samenstellers van deze verzamelaar op één lijn wordt gezet met Serge Gainsbourg en Ennio Morricone. Zijn muze was Nahid Akhtar, die met haar hoge meisjesachtige stem, zijn expressieve nummers nog meer kleur gaf.

M. Ashraf & Nahid Akhtar – Dil dil dil sambhala na jaye

In de jaren tachtig kwam er een einde aan de bloeitijd van Lollywood. De machtsovername van generaal Mohammed Zia-ul-Haq zorgde ervoor dat het land een striktere islamitische koers ging voeren waarin geen plaats was voor de uitzinnige muziek van Lollywood.

Hieronder nog een aantal fraaie fragmenten uit de kluizen van Lollywood:

M. Ashraf & Nahid Akhtar – Too hai phool main dali

M. Ashraf & Ahmed Rushdi – Dama dam mast qalandar

M. Ashraf & Nahid Akhtar – Too ne pyar se dekha

(PdK)