Terug naar boven

Curiosa pop: Krishnacore

De hypnotiserende gezangen van de Hare Krishna´s en woedende hardcorepunk, ze lijken niet samen te gaan. Toch bewees Shelter in 1994 dat beide werelden dichter bij elkaar lagen dan menigeen dacht. Daarmee gold de Amerikaanse hardcoregroep als de uitvinder van de ‘Krishnacore’, een curieus subgenre van de punk.

Ray Cappo was als frontman van Youth Of Today een levende legende in de punkscene van New York. De groep speelde harder en sneller dan menig tijdgenoot. Minstens zo belangrijk als de muziek waren de teksten waarin Cappo zich verzette tegen tal van misstanden, waaronder alcoholmisbruik en de bio-industrie. Veel fans van Youth Of Today dronken geen alcohol en aten geen vlees. Ook Cappo niet. Al in zijn tijd bij Youth Of Today verdiepte hij zich in religies en filosofieën waarvan de volgelingen, net als hij, alcohol en vlees hadden afgezworen. Zo belandde Cappo bij de ISKCON, beter bekend als de Hare Krishna-beweging.

Met zijn nieuwe band Shelter droeg Cappo zijn nieuwe geloof volovertuiging uit. De muziek bleef wel bij het oude, al was de punkrock van Shelter iets melodieuzer en toegankelijker dan de hardcore van Youth Of Today. De Hare Krishna-beweging is gestoeld op het hindoeïsme. De verwijzingen (zowel in het artwork als de teksten) naar het hindoeïsme zijn talrijk. Het nummer Message From The Bhagavat gaat over de Bhagavat Gita, het heilige boek voor de hindoes.

Shelter - Message from the Bhagavat

Shelter kreeg navolging van 108 waarvan de leden ook Hare Krishna’s waren. Helemaal nieuw waren deze flirts met Hare Krishna niet. Het bekendste voorbeeld was George Harrison. Harrison was bevriend met A.C. Bhaktivedanta Swami Praphupada, de Indiër die de beweging in 1966 stichtte. Harrison gaf zelf een plaat uit met mantra´s die waren gezongen door Londense Hare Krishna´s. Ook waren Hare Krishna’s te horen op Harrison hit My Sweet Lord.

George Harrison – My sweet Lord

Andere popsterren die de levenswandel van de Hare Krishna’s (tijdelijk) omarmden waren Boy George en Nina Hagen.

Nina Hagen – Hare Krsna Hare Rama

In tegenstelling tot deze artiesten schoot het hindoeïsme dieper wortel bij Ray Cappo. In 2006 hief hij Shelter op en zei de muziekwereld vaarwel. Tegenwoordig is Cappo yogaleraar in Long Island, New York.

(PdK)