Terug naar boven

Curiosa pop: Wesley Willis

Wesley Willis was 26 jaar toen hij de diagnose kreeg dat hij schizofreen was. Het weerhield hem er niet van om honderden liedjes te schrijven. Sterker nog: met rockmuziek legde hij de stemmen in zijn hoofd het zwijgen op.

Willis leefde vooral op straat in Chicago waar hij geld verdiende met zijn muziek en de gedetailleerde pentekeningen van Chicago’s skyline die hij maakte. Hij had de drie stemmen in zijn hoofd een naam gegeven: Nervewrecker, Heartbreaker en Meansucker. Door muziek te maken lukte het hem om enigszins grip te krijgen op zijn leven. De muziek kllinkt voor de buitenstaander nogal vreemd. Ten eerste omdat Willis niet de meest toonvaste zanger in de wereld is en ook vanwege zijn aparte teksten met opvallende songtitels als I Whupped Batman’s Ass en The Termites Ate My House Up.

Wesley Willis – The termites ate my house up

Naast liedjes over superhelden (Batman, Spiderman, Superman) maakte Willis ook graag liedjes over artiesten die hij bewonderde. Niet alleen The Rolling Stones, Nirvana en Jefferson Airplane mochten rekenen op een ode. Ook de obscure Britse metalband Bolt Thrower kreeg een eigen lied van Willis.

Wesley Willis – Bolt Thrower

Ook fraai is het eerbetoon aan Jello Biafra. De ex-zanger van Dead Kennedys bracht enkele platen van Willis uit op zijn platenlabel Alternative Tentacles en zorgde ervoor dat Wesley Willis ook buiten Chicago werd gehoord.

Wesley Willis - Jello Biafra

In enkele nummers bezingt Willis ook hoe het is om schizofreen te zijn. Het geeft een kijkje in het brein van de zanger.

Wesley Willis - Chronic schizophrenia

Wesley Wllis werd slechts 40 jaar oud werd. Op 21 augustus 2003 overleed Willis aan een hartaanval. Hij leed toen al een jaar aan leukemie.

(PdK)