Terug naar boven

Curiosa pop: Opmerkelijke gasten

Bijna geen enkele muzikant kan alles in zijn eentje. Multi-instrumentalisten zijn dun gezaaid en bovendien is samenwerken handig. Met een goede gastbijdrage kan een artiest een collega helpen, aandacht oogsten en nieuwe fans bereiken. Soms levert het ook een opgetrokken wenkbrauw op. Muziekweb selecteert vijf leuke gastbijdragen.

Een paar jaar voordat Jimi Hendrix furore maakte als baanbrekende gitarist speelde hij in de begeleidingsband van Little Richard. Deze zanger had veel succes geoogst in de jaren 50, maar tien jaar later ging het een stuk minder. Dat de getalenteerde Hendrix in zijn band speelde kon daar geen verandering in brengen. De single I Don’t Know What You Got deed niet veel in 1965. Little Richard ontsloeg niet veel later de jonge gitarist. Hendrix' opvallende kleding en podiumpresentatie irriteerden hem.

Little Richard met Jimi Hendrix – I don’t know what you got (but it’s got me)

Paul McCartney komt ook graag even langs bij collega’s. Niet alleen om de bassen of mee te zingen. Ook om op wortels te kauwen. Pardon? Ja, u leest het goed. De Beatle dook in 1967 op tijdens een sessie van The Beach Boys. Op het nummer Vegetables horen we hem knagen op een wortel als vorm van percussie. Hij herhaalde deze stunt jaren later op een nummer van Super Furry Animals.

The Beach Boys met Paul McCartney – Vegetables

Tattoo You (1981) wordt beschouwd als het laatste écht belangrijke album van The Rolling Stones. Drie van de sterkste nummers bevatten solo’s van een geïnspireerde saxofonist. Zijn of haar naam stond helaas niet op de hoes. Wie was deze mysterieuze blazer? Kenners hoorden het echter meteen: Sonny Rollins. De jazzheld is onder andere te horen op de hit Waiting On A Friend.

The Rolling Stones met Sonny Rollins – Waiting on a friend

Voor haar doorbraakalbum Jagged Little Pill (1995) stond Alanis Morissette in thuisland Canada bekend als tienerster. Dat zou spoedig veranderen! Morissette maakte een album dat tegen alle verwachtingen in wereldwijd aansloeg. De eerste single You Oughta Know was een van de belangrijkste oorzaken van het succes. Voor het inspelen van het liedje kwamen niemand minder dan bassist Flea en gitarist Dave Navarro opdraven. De leden van de Red Hot Chili Peppers legden de groovy en explosieve basis voor de getergde tekst en zang.

Alanis Morrisette met Flea en Dave Navarro – You oughta know

Metallica is een bejubelde en verguisde metalband. Liefhebbers van de eerste Metallica-albums, en dat zijn er nogal wat, klagen geregeld over nieuwe muzikale koersen. Daarbij hebben ze weinig ontzag voor de keuzes van hun helden. Het album Reload (1997) was in hun ogen bijvoorbeeld te rustig en te pop. Ook de opvallende woordloze bijdrage van sixtieslegende Marianne Faithfull op single The Memory Remains was mikpunt van spot.

Metallica met Marianne Faithfull – The memory remains

(JE)