Terug naar boven

Muzikale wereldreis (28): Drinkliederen

Met de feestmaand december in volle gang leek het ons een fraai idee om een aflevering van deze serie te wijden aan drinkliederen uit verschillende landen. De hoogste tijd dus om het glas te heffen en uit volle borst mee te zingen met deze vijf drinkliederen en nog een keer in te schenken.

We beginnen onze muzikale drankreis in Georgië. Waarom daar? De Georgiërs verbouwen al sinds mensenheugenis wijn. Archeologen vonden in Georgië een 8000 (!) jaar oude wijnkruik. Niet zo vreemd dus dat de Georgiërs uitgebreide rituelen hebben rond drinken, proosten en zingen. Wanneer Georgiërs bij elkaar komen om te eten en drinken, worden er ook altijd ‘tafelliederen’ gezongen. De tamada, een soort ceremoniemeester, gaat de gasten daarin voor. De eerste toost wordt uitgebracht op God. De tweede toost is er een op de goede gezondheid van de aanwezigen. Dan wordt dit lied gezongen:

The Rustavi Choir – Mravalzhamieri

Ook de Grieken drinken al een geschatte zes eeuwen. Het volgende lied is gewijd aan een lokale specialiteit: ouzo. Dit venijnige drankje werd bezongen door Haris Alexiou in het lied Ouzo Otan Piis (‘Wanneer je ouzo drinkt’) en vertelt over de wilde avonturen die een drinker kan beleven met deze sterke anijslikeur.

Haris Alexiou – Ouzo otan piis

Een land dat beroemd is vanwege zijn drankliederen is natuurlijk Ierland. Musiceren en drinken zijn in de Ierse kroegen zo met elkaar verweven dat er zo een heel drankliedrepertoire ontstond. Sommige van die liederen krijgen telkens een nieuw leven zoals het onverwoestbare Whiskey In The Jar. Door uitvoeringen van onder meer The Dubliners, Thin Lizzy, The Pogues en Metallica vond dit lied telkens een nieuw publiek dat kon proosten op dit lied.

The Dubliners – Whiskey in the jar
Thin Lizzy – Whiskey in the jar

De Ieren mochten het drinklied dan naar de hitlijsten brengen, de Oostenrijkse componist Franz Schubert bracht het drinklied eerder al naar de klassieke concertzaal. Van Schubert, die slechts 31 jaar oud werd, is bekend dat hij graag een borrel lustte.

Die Singphoniker (componist: Franz Schubert) – Trinklied in Winter D.242

Bovenstaande selecties komen allemaal uit Europa en het lijkt wel of het dranklied vooral daar floreerde. Wellicht heeft dat te maken met het feit, dat de sociale acceptatie van alcohol in andere delen van de wereld minder groot is. Evenwel vonden we in ons archief nog wel dit fraaie drinklied uit Mongolië, uitgevoerd door de groep Hanggai. Toeval of niet, maar het doet zelfs een beetje Iers aan.

Hanggai – Drinking song

(PdK)