Terug naar boven

Curiosa: Muziek voor baby's

Baby’s houden ontzettend veel van muziek. Overal op de wereld zingen en wiegen papa’s en mama’s hun kinderen in slaap. Toch kan het soms lastig zijn op het juiste moment een liedje te verzinnen. En elke keer slaap, kindje, slaap gaat ook snel vervelen. Daarom een lijst met suggesties van Muziekweb.

Onderstaande categorieën zijn lekker divers, want baby’s staan open voor klanken, melodieën en ritmes uit alle culturen. Genoeg om uit te kiezen dus!

Liedjes uit grootmoederstijd
Dit is het meest bekende repertoire, van Drie Kleine Kleutertjes tot Roodborstje Tikt. Iedere ouder kent deze liedjes en ze zijn al 1000 keer op de plaat gezet. Meestal door een kinderkoor en vaak met slechte muzikale begeleiding.

Zangeres Do houdt het klein en eenvoudig, waardoor deze versies wat lekkerder zijn om keer op keer te luisteren. Muzikaal zit het ook goed in elkaar. Geen goedkope elektronica!

Do - Drie kleine kleutertjes en een dappere Dodo

Liedjes uit alle windstreken
Kapitein Winokio is de leukste kindermuzikant van het moment. Eigenlijk zijn ze liedjes voor wat oudere kinderen bedoeld, maar ook de allerjongste kunnen wat met dit werk. Bijgestaan door verschillende gasten zingt de Vlaming liedjes uit China, Iran, Hongarije en…Nederland!

Kapitein Winokio is van de Wereld

Liedjes om bij in slaap te vallen
Overal op de wereld worden baby’s lief toegezongen voor het slapengaan. Het geweldige label Putumayo, specialist in wereldmuziek voor kinderen, zet 13 slaapliedjes op een rijtje. Probeer als ouder zelf maar wakker te blijven!

Putumayo presents : Dreamland - world lullabies & soothing songs

Liedjes die eigenlijk veel harder zijn
Je baby laten wennen aan je favoriete rockband? In de Rockabye-serie hoor je uiterst relaxte versies van Nirvana, Pearl Jam en The Rolling Stones. En mogen we je een geheimpje verklappen: als je kindje er wakker genoeg voor is, zijn de originele rockstampers ook prima te behappen.

Rockabye baby! : Lullaby renditions of Nirvana

Klassieke liedjes
Klassieke muziek is perfect voor kinderen. Natuurlijk zijn er complexe (moderne) klassieke werken, die lastig te behappen lijken. Grote kans dat je zoon of dochter die makkelijker verteert dan jijzelf. Het valt dus te proberen om een symfonie van Anton Bruckner te draaien. Wil je iets simpelers? De Baby Bach & Baby Beethoven-box glijdt soepeltjes je oren in.

Baby Bach & Baby Beethoven : A soothing classical music experience for babies

Toegift
Het leuke plaatje bij dit stukje komt van een cd van Raymond Scott, een Amerikaanse uitvinder en componist die bijzondere kindermuziek heeft gemaakt!

(JE)