Terug naar boven

De verrassende loopbaan van George Michael

De dood van George Michael kwam eind 2016 voor velen als een volslagen verrassing. Sinds 1982 verkocht Michael miljoenen platen en scoorde hij alleen al in ons land zeven nummer 1-hits. De zanger combineerde succes met een enorme vernieuwingsdrang. Tot op het allerlaatste moment wist hij ons te verbazen. Muziekweb zet een aantal van deze verrassingen op een rij.

Samen met Andrew Ridgeley richtte Michael begin jaren 80 de popgroep Wham! op. Het Engelse duo oogstte gelijk veel succes in Europa. Niet veel later volgde de rest van de wereld met daarbij een opvallende rol voor China. Wham! was in 1985 de eerste westerse popgroep die in het communistische land op tournee ging.

Wham! – Wake Me Up Before You Go-go

Ondanks alle successen irriteerde het de jonge Michael mateloos dat Wham! niet serieus werd genomen door popjournalisten. Zijn muziek werd afgedaan als een wegwerpproduct voor tienermeisjes. Zijn eerste solosingle Careless Whisper uit 1984 toonde echter aan dat hij veel meer in zijn mars had. De toen 21-jarige zanger produceerde en arrangeerde het nummer met de onsterfelijke saxofoonmelodie zelf.

George Michael – Careless Whisper

Na het uiteenvallen van Wham! bleven Michaels frustraties een haast onuitputtelijke inspiratiebron. Hij liet zich niet verblinden door roem en rijkdom en bleef voor zichzelf opkomen. Naast ruzies met de pers kreeg hij het ook aan de stok met zijn eigen platenmaatschappijen. Het leverde succesvolle albums als Faith (1987) en Listen Without Prejudice (1990) op.

Op Faith zette Michael zichzelf neer als een volwassen zanger met een stoer, seksueel geladen imago. Dat beeld brak hij slechts drie jaar later weer af. Hij weigerde in videoclips te spelen, omdat hij te veel op zijn uiterlijk werd beoordeeld. In de video voor Freedom ’90 werden zelfs de iconische gitaar, jukebox en leren jack uit de video van Faith verbrand. George Michael was overduidelijk geen tienerster meer.

George Michael – Faith
George Michael – Freedom ‘90

Begin 1996 scoorde Michael een grote hit met Jesus To A Child. Een goed voorbeeld van de kracht van de zanger, want het lukt hem om een groot publiek te laten genieten van een neerslachtig nummer van zeven minuten en een sobere videoclip. Met dit liedje verwerkte Michael de dood van zijn partner.

George Michael – Jesus To A Child

Zijn seksuele geaardheid deelde Michael aanvankelijk niet met het grote publiek. Nadat hij in 1998 was opgepakt voor het aanbieden van seks aan een undercoveragent in een openbaar toilet, had de zanger weinig keus. Met het hitgevoelige discoliedje Outside sloeg Michael keihard terug. De bijbehorende clip stond bol van de zelfspot, dansende politieagenten en (homo)seksuele handelingen. De video sloot passend af met de bloedserieuze boodschap 'Jesus saves, all of us'.

George Michael – Outside

Zoals zo veel popartiesten zette George Michael zich in voor allerlei goede doelen. Hij deed met overtuiging mee aan grote evenementen als Live Aid en The Freddie Mercury Tribute. Maar zijn maatschappelijke betrokkenheid ging nog een stuk verder. Aan de vooravond van de oorlog in Irak bekritiseerde hij Tony Blair met het nummer Shoot The Dog. In de getekende videoclip werd de Britse premier afgeschilderd als het schoothondje van de Amerikaanse president George W. Bush. Een ongekend hard politiek statement. Een hit? Reken maar!

George Michael – Shoot The Dog

In dit stuk bespraken we een paar spraakmakende nummers van George Michael. Maar we hadden net zo goed kunnen kiezen voor zijn zachte kant. Op albums als Songs From The Last Century (1999) bewees hij dat hij een ster was in het maken van romantische muziek met een jazzy tintje. Ook zijn laatste live-album Symphonica (2014) bevatte grotendeels mierzoet materiaal. Michael kon met zijn fluwelen stem alle kanten op en het publiek bleef altijd geboeid. Dat was misschien wel het meest spraakmakende van zijn loopbaan.

George Michael – You’ve Changed

Tip! De vaak bijzondere videoclips van Michael zijn op deze dvd te vinden.