Terug naar boven

Curiosa pop: Moederdag

Met Moederdag zetten we onze moeders in het zonnetje. Natuurlijk bezoeken onze werknemers op die dag hun eigen mama’s. Maar we staan ook stil bij onze muzikale moeders. De pioniers aan wie we hele muziekstromingen te danken hebben. Aan hen kunnen we geen bloemen of zelf geknutselde hartjes van macaroni geven. Wel kunnen we hen eren door aandacht aan ze te besteden. En daar gaat het natuurlijk om met Moederdag.

Sister Rosetta Tharpe

Het is haast onmogelijk om aan te geven welke rock-‘n-rollers zijn beïnvloed door Sister Rosetta Tharpe. Je kunt beter vragen wie er níet naar haar opkeken! De Amerikaanse zangeres en gitariste was het voorbeeld van Chuck Berry, Elvis Presley en zelfs Bob Dylan. Een van haar bekendste nummers is het vrolijke Up Above My Head.

Sister Rosetta Tharpe – Up above my head

Delia Derbyshire

Voor veel kenners is Delia Derbyshire de moeder van elektronica. De Engelse was echter beslist niet de eerste of enige vrouw die experimenteerde met elektronica. Onderzoeker Daphne Oram en popicoon Wendy Carlos zouden die titel ook verdienen. Derbyshire wist echter experiment en popcultuur al in 1963 te combineren. De intromuziek die ze arrangeerde voor de tv-serie Doctor Who is nog altijd geliefd.

Delia Derbyshire – Doctor Who

Sylvia Robinson

Voor de allereerste rappers was Sylvia Robinson een begrip. Zij schreef en produceerde de eerste hiphopplaten van bijvoorbeeld The Sugarhill Gang en Grandmaster Flash. Deze moeder van de hiphop had hiervoor als soulzangeres al naam gemaakt. Dit nummer schreef ze voor Al Green, die er vanaf zag om religieuze redenen.

Sylvia Robinson – Pillow talk

Sigríour Nielsdóttir

De IJslandse singer/songwriter Sigríour Nielsdóttir maakte jarenlang thuis grappige liedjes die ze zelf opnam. Ze deed dit puur voor zichzelf en met een enorme creativiteit. Pas op 70-jarige leeftijd begon ze haar muziek te delen en werd ze een cultfiguur. In haar eigenland groeide ze uit tot de oma van de lo-fi, wat sloeg op de slechte opnamekwaliteit van haar liedjes. In 2013 werd er een film over haar leven gemaakt.

Sigríour Nielsdóttir – Astarjatning

Ljiljana Buttler

Ljiljana Buttler in 2003 op 59-jarige leeftijd internationaal door. De zangeres uit het voormalige Joegoslavië mengde fraaie volksliedjes met jazz en pop. Haar doorbraakalbum heette geheel terecht The Mother Of Gypsy Soul.

Ljiljana Buttler – Pilem pilem

(JE)