Terug naar boven

Curiosa: Spannende muziek (1)


Soms is er niets leuker dan een potje lekker griezelen. Dat kan met het lezen van een spannende boek of het kijken van een horrorfilm. Maar er is ook genoeg angstaanjagende muziek. Muziekweb geeft vijf voorbeelden.

1. Goblin
Sommige Italiaanse horrorfilms zijn nauwelijks het aankijken waard, maar hebben toch fantastische soundtracks. Luister maar naar de huiveringwekkende muziek die de band Goblin schreef voor de horrorfilm Zombi (1978).

Goblin – L'alba dei morti viventi

2. Broadcast
Enge Italiaanse soundtracks vormden ook de inspiratie voor de film Berberian Sound Studio, die gaat over het maken van lugubere muziek. Het Britse duo Broadcast maakte hun eigen bloedstollende eerbetoon aan de Italiaanse school.

Broadcast – Valeria's burial

3. Lee Hoiby
De Jabberwocky, een duister wezen met vlammende ogen en bijtende kaken, werd bedacht door dichter Lewis Caroll voor zijn boek Through The Looking-Glass (1871). De neo-romantische Amerikaan Lee Hoiby maakte een lied van dit gedicht, waarin de grimmige sfeer goed getroffen is.

Lee Hoiby – Jabberwocky

4. Lisa Germano
Multi-instrumentaliste Lisa Germano koppelt mooie, romantische muziek vaak aan gitzwarte thema’s. A Psychopath gaat over de beklemmende angst en machteloosheid van slachtoffers van (seksuele) agressie.

Lisa Germano – A psychopath

5. Lone
Het Cthulhu-monster komt uit de pen van H.P. Lovecraft. Deze sci-fi-schrijver bedacht het buitenaardse wezen en gaaf hem een onuitspreekbare naam, die desondanks toch bleef hangen bij het publiek. Cthulhu vormde inspiratie voor monsters in diverse films, kaartspellen en muziek, zoals dit nummer van de Britse elektronicamuzikant Lone.

Lone – Cthulhu

(JE)