Terug naar boven

Curiosa: Liedjes over wolven

Een heilig dier of de incarnatie van de duivel. Een middenweg is er niet. Er zijn maar weinig dieren die zo tot de verbeelding spraken als de wolf. Ook menig artiest liet zich inspireren door de wilde voorloper van onze huishond.

Het beeld dat veel mensen van de wolf hebben, is vooral bepaald door de sprookjes die ze als kind hoorden. De boze wolf die op de geitjes jaagt of Roodkapje met huid en haar opvreet. Ook in Amerika kennen ze dat laatste sprookje onder de naam Little Red Riding Hood. Sam The Sham & The Pharaohs zetten dat sprookje in 1966 op muziek.

Sam The Sham & The Pharaohs – Little Red Riding Hood

Met het nummer Werewolves Of London schreef Warren Zevon een modern sprookje, maar ook daar kwam de wolf er slecht van af.

Warren Zevon – Werewolves of London

Het geloof in weerwolven (licantropie) is waarschijnlijk ontstaan in de middeleeuwen toen wolf en mens elkaar steeds vaker troffen. Vooral in tijden van oorlog en hongersnood verloren de wolven hun natuurlijke schuwheid en vielen ze mensen aan. Het betrof vooral hondsdolle wolven. Voordat de slachtoffers overleden aan hun verwondingen, kregen ze vaak koorts en aanvallen van razernij. In een samenleving die nog nooit van hondsdolheid had gehoord, was de wolf niets minder dan een verschijning van de duivel. In het Zweedse volksliedje Varulven valt een weerwolf een jonge vrouw aan, hoe vaak ze de weerwolf ook smeekt dat niet te doen.

In Aeterno – Varulven

Dat de vrouw in het lied een ‘jungfrun’ (maagd) is, is geen toeval. De wolf werd een metafoor voor alles wat slecht was en dus ook seksuele gulzigheid. Een overtuiging die nog altijd voortleeft, zelfs in de meest bekende popsongs. Luister maar She-Wolf van Shakira:

A domesticated girl that's all you ask of me
Darling it is no joke, this is lycanthropy
Moon's awake now, with eyes wide open
My body is craving, so feed the hungry

Voor wie nog twijfelt: de videoclip waarin een bijna naakte Shakira in een kooi danst, spreekt boekdelen.

Shakira – She wolf

Dat die duivelse wolf het goed doet bij heavymetalfans is daarom geen verrassing. Een kleine greep uit de bands die de wolf als totemdier hebben: Death Wolf, DeWolff, Guitar Wolf, Leatherwolf, Turbowolf, Ulver, Wolf, Wolfbrigade, Wolfchant, Wolfsbane, Wolverine, Wolves In The Throne Room, Wolvserpent... De lijst is lang niet compleet. De Italiaanse groep Powerwolf heeft de wolf zelfs als leidend thema voor de teksten van hun meeste songs.

Powerwolf – Lupus Dei

De wolf heeft niet altijd in een kwaad daglicht gestaan. Voor de oude Romeinen en Germanen was de wolf een heilig dier. Er zijn nog altijd veel mensen die Wolf als voor- of achternaam hebben. Patrick Wolf schreef meerdere liederen over zijn dierlijke naamgenoot, waaronder dit nummer:

Patrick Wolf – Wolf song

Nieuw veldonderzoek van biologen vertelt ons een heel ander verhaal dan de oude sprookjes over wolven. Ze zijn helemaal niet zo bloeddorstig. Een wilde wolf zal mensen in de regel mijden. Wolven zijn sociaal, intelligent, nieuwsgierig, trouw en zorgzaam voor hun pups. Toch wordt de wolf bedreigd in zijn leefgebied. De fraaie tekst van het lied Will The Wolf Survive van de Amerikaanse groep Los Lobos (Spaans voor ‘De Wolven’) laat de wereld zien vanuit het oogpunt van de wolf. Wie goed luistert zou er net zo goed het verhaal van een worstelende mens in kunnen horen. Zo vreemd is dat niet, want mensen lijken veel meer op wolven dan sommige mensen zich zouden wensen.

Los Lobos – Will the wolf survive?

Geen dier huilt zo mooi als de wolf en daarom is de wolf uiteraard zelf ook te vinden in onze collectie. Onder meer hier en hier.

Een kleine roedel wolven in een bos in Canada

Inspiratie voor deze aflevering kwam uit het boek ‘De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen’ van Dik van der Meulen.

(PdK)