Terug naar boven

Canon der cultartiesten: The Fall

The Fall was Mark E. Smith en vice versa. Meer dan 40 bandleden kwamen en gingen, maar de groep kachelde onverstoorbaar door. The Fall werd het gezicht van de Britse postpunk en de groep was een vat vol tegenstrijdigheden: tegelijk volks en intellectueel, zwartgallig en humoristisch, underground en populair.

Het verhaal van The Fall begon in 1976 toen Mark E. Smith een optreden zag van The Sex Pistols in zijn woonplaats Manchester. Snel daarna zette hij zijn eigen groep op. De tekst van een van de eerste singles van The Fall, Repetition, klinkt als een manifest: ‘R is for repetition’. Herhaling zou, net als de praatzang van Smith, een kenmerkend element blijven van de muziek van The Fall.

The Fall – Repetition

Met een primitief geluid dat elementen van The Velvet Underground, Can en The Stooges combineerde, werd The Fall in de jaren 80 een favoriet in de underground. Typisch zo’n groep waar de fans zich aan de band vastklampten en álles wilden hebben wat de groep uitbracht. De albums die The Fall in die jaren uitbracht worden gezien als hun beste. Bandleden kwamen en gingen, één gitarist werd zelfs midden in een Zweeds bos uit het tourbusje gezet.

The Fall – Totally wired

The Fall was een typisch Brits fenomeen. Zijn songteksten zaten vol obscure verwijzingen die voor sommige niet-eilanders maar moeilijk te volgen waren, niet in de laatste plaats vanwege Smiths dikke Manchester accent. In eigen land wist The Fall zowaar door te dringen in de top 40 en wel met Victoria, een cover van The Kinks. De even ironische als vaderlandslievende liedtekst klinkt uit de mond van Smith bijzonder geloofwaardig.

The Fall – Victoria

Kalmeringsmiddelen, vrachtwagenchauffeurs, vergeten voetbalclubs… In zijn songs schuwde Smith de obscure onderwerpen niet. Het nummer Hey Luciani is waarschijnlijk het enige rocknummer dat werd geschreven over paus Johannes Paulus I.

The Fall – Hey Luciani

Dat Smith niet alleen van doorbeukende rockmuziek hield, bewees hij met het elektronische zijproject Von Südenfed dat hij opzette met het Duitse duo Mouse On Mars.

Von Südenfed – That sound wiped

Fraaie anekdotes over Mark E Smith zijn legio. Hoewel de albums van de band op elkaar leken, bleven de shows altijd onvoorspelbaar. Niet in de laatste plaats omdat Smith – op zijn zacht gezegd – een stevige drinker was. Zo kon het zijn dat Smith het podium afliep, zijn microfoon meenam naar de kleedkamer en vanuit daar wat teksten in de microfoon murmelde. Maar vaker vlamde The Fall op het podium en waren er maar weinig groepen die rockmuziek zo opwindend konden laten klinken. Op zijn beurt inspireerde The Fall talloze artiesten en er waren er zelfs een paar die een liedje schreven over de onaangepaste zanger.

I, Ludicrous – I’ve never been hit by Mark E Smith
Tocotronic – Ich habe geträumt ich wäre Pizza essen mit Mark E Smith

Mark E. Smith overleed op 24 januari 2018 op 60-jarige leeftijd en daarmee kwam er ook een einde aan deze schijnbaar onverwoestbare cultgroep.

(PdK)