Terug naar boven

Curiosa pop: Straatmuzikanten

Het is voor een muzikant het makkelijkste en tegelijk het moeilijkste om te doen: spelen op straat. Je gaat staan en begint te spelen, maar niets is zo lastig om een publiek te boeien dat niet om je vraagt. Een goede les dus voor iedere muzikant met ambities. In deze aflevering vertellen we over een aantal muzikanten met een verleden als straatartiest.

1) Ed Sheeran
Een van de bekendste zangers van zijn generatie begon op straat. Dat was deels uit nood, omdat Ed Sheeran bijna twee jaar geen huis had. Hij sliep bij vrienden op de bank of in de metro. In de Londense metrostations probeerde hij ook voor het eerste zijn liedjes uit. Sheeran heeft een lange ervaring als ‘busker’. Als puber speelde hij al tijdens de zomervakanties op straat in Ierland.

Ed Sheeran - Sing

2) Peter Mulvey
Peter Mulvey werd ontdekt toen hij in Boston op straat speelde. De zanger zou zijn bescheiden begindagen nooit vergeten. Hij nam zijn album Ten Thousand Mornings zelfs op in een Bostons metrostation.

Peter Mulvey – Inner city blues

3) Loreena McKennitt
De Canadese zangeres Loreena McKennitt begeleidde zichzelf jarenlang op de Ierse harp terwijl ze op straat speelde. Haar vaste stek was St. Lawrence Market in Toronto. Met het geld dat ze op straat verdiende financierde ze de opnames van haar debuutalbum.

Loreena McKennitt – The highwayman

4) The Amazing Stroopwafels
Een van de bekendste artiesten die in Nederland op straat begonnen waren The Amazing Stroopwafels die jarenlang op de Rotterdamse Lijnbaan stonden te spelen. Om te zorgen dat het luisterend publiek na afloop van het lied ook nog wat geld in de hoge hoed gooide, schreef Wim Kerkhof het lied Geld Maakt Gelukkig.

The Amazing Stroopwafels – Geld maakt gelukkig

5) Rod Stewart
Een straatmuzikantencarrière loopt niet altijd goed af. Kijk maar naar Rod Stewart. Later in zijn leven zong hij vurige bluesrock, discohits en het American Songbook, maar hij begon zijn leven als singer/songwriter. Hij speelde vaak op Leicester Square in Londen. Samen met Wizz Jones besloot hij in 1963 door Europa te reizen en onderweg op straat te spelen. De reis eindigde abrupt toen Stewart in Barcelona werd opgepakt door de politie, omdat hij in een park lag te slapen. Uiteindelijk werd hij wegens ‘landloperij’ Spanje uit gezet.

Rod Stewart – Street fighting man

(PdK)