Terug naar boven

Jazz: Bix Beiderbecke

Ver na zijn dood in 1931 wordt kornettist en componist Bix Beiderbecke steeds meer op waarde geschat als een belangrijke pionier in de vroege jazz. Drank richt hem ten gronde maar zijn sterven op 28-jarige leeftijd doet ook een donker-romantisch en legendarisch beeld van hem ontstaan.

Als zoon van een welgesteld gezin uit Davenport leert hij al op vroege leeftijd klassieke muziek kennen via zijn pianospelende moeder. Tegelijk hoort hij met groot enthousiasme de jazzbands op de rivierboten die vanuit Memphis, St. Louis en New Orleans de Mississippi opvaren. Het notenschrift leert hij nooit beheersen, maar met zijn kennis van klassieke harmonieën groeit hij uit tot een van de eerste jazzmuzikanten die op lyrische wijze zijn ziel blootlegt in zijn solo’s. Zijn meest beroemde en veel door navolgers geanalyseerde solo is die in Singing the Blues van Frank Trumbauer Orchestra.

Frank Trumbauer Orchestra - Singing The Blues

Beiderbecke leert zichzelf pianospelen. Hij kiest op zijn 15de voor de kornet met het voornemen om jazzmuzikant te worden. Zijn ouders sturen hem echter naar de militaire academie in Lake Forest, nabij Chicago waar hij vooral de jazzclubs bezoekt en het na twee jaar voor gezien houdt. De eerste jazzgroep waar hij deel van uitmaakt en voor het eerst opnamen mee maakt is het octet Wolverine Orchestra.

Wolverine Orchestra – Riverboat blues

Een plek in het commerciële orkest van Charlie Straight biedt hem de kans om grote collega’s als Louis Armstrong en King Oliver te ontmoeten. Daarna vertrekt hij naar St. Louis om te spelen in het Frank Trumbauer Orchestra. Niet veel later is hij in Detroit om deel uit te maken van het Jean Goldkette Orchestra.

Jean Goldkette Orchestra – Slow river

In 1927 kan Goldkette zijn bandleden niet langer betalen en stapt Beiderbecke over naar het Paul Whiteman Orchestra, een van de best betaalde bands uit die tijd. Alcoholisme begint echter zijn tol te eisen waardoor hij veel optredens mist.

Paul Whiteman Orchestra – Changes

Hij overlijdt een jaar later in zijn New Yorkse appartement met longontsteking als officiële doodsoorzaak. Tot zijn muzikale nalatenschap behoren ook een vijftal eigen pianocomposities waarvan het door hemzelf gespeelde In A Mist de bekendste is.

Bix Beidebecke – In a mist

(MR)