Terug naar boven

Van Eigen Bodem: NPI-collectie

Binnen Muziekweb zijn enkele fraaie collecties te vinden. Een van de mooiste is die van het Nationaal Pop Instituut (NPI). Vanaf 1975 verzamelde het NPI popmuziek van Nederlandse bodem. Deze collectie van ongeveer 15.000 cd’s toont de diversiteit van Nederlandse popmuziek: van metal tot jazz, en van house tot levenslied. In de verzameling zitten veel cd’s en cd-singles die in kleine oplage zijn uitgebracht, soms van artiesten die later bekend werden. Vijf voorbeelden van bijzondere titels uit de NPI-collectie:

Op het moment van schrijven staat Glennis Grace in de finale van de tv-show America’s Got Talent. Ze verbaasde de Amerikaanse kijkers, onder meer door haar loepzuivere interpretatie van Whitney Houstons hit Run To You. In Is This A Dream, een liedje dat staat op een van haar eerste singles, bezingt ze die droom: ‘When I was twelve I wanted to be like Whitney, my favourite star’.

Glennis Grace – Is this a dream

In 2011 scoorde Glennis een hit met het nummer Afscheid, een cover van een nummer van Volumia!. Ook van die groep zijn de eerste schreden in de muziekwereld te vinden in de NPI-collectie. De groep rond Xander de Buisonjé begon in 1992 als coverband van een studentenvereniging, zoals te horen is op deze cd. Volumia! speelde destijds veel voor studenten. Een van hun eerste eigen liedjes, het Madness-achtige liedje Corpsballen, deed het vast goed bij dat publiek.

Volumia! – Corpsballen

Sommige van de plaatjes uit de NPI-collectie werden in eigen beheer uitgebracht, zo ook dit plaatje van D-Men. Onder de naam Lange Frans & Baas B werd dit duo uit Diemen een paar jaar later wereldberoemd in Nederland. Op deze door het NPI uitgegeven verzamel-cd stond wel meer raptalent. Destijds nog jong, onbekend en zonder platencontact.

D-Men – Flinterdunne flensjes

De eerste stappen van het New Cool Collective zijn ook te vinden in het NPI-archief. Vanaf 2000 was deze groep rond saxofonist Benjamin Herman verantwoordelijk voor een hernieuwde interesse in jazz. Het debuut klinkt, in vergelijking met latere albums wat primitief, maar het talent van de NCC is duidelijk hoorbaar.

New Cool Collective – Five high

En soms ontdek je in de NPI-collectie ook iets dat erg goed is, maar destijds niet de aandacht kreeg die het verdiende. Neem Gin On The Rocks, een rockband uit Venlo, die in 1986 minstens een internationaal platencontract had verdiend. Luister maar naar de single Black Money dat zo The Black Crowes naar de kroon steekt. Aardig detail: gitarist Gino Taihuttu is de vader van Jim en Jiri Taihuttu die anno 2018 zelf stevig aan de weg timmeren met Yellow Claw en Anbu.

Gin On The Rocks – Black money

(PdK)