Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over de herfst

Na een zomer vol zonneschijn moeten we er weer aan geloven: herfst. Bakken met regen, gure wind en grijze luchten. Tijd om op de bank te kruipen met een warme mok thee terwijl de elementen buiten de strijd met elkaar aangaan. Muziekweb zocht in haar collectie naar liedjes die dit soms onstuimige, maar vaak ook mooie seizoen treffend weten te omschrijven.

Bob Dylan, Ed Sheeran en Eric Clapton schreven allemaal een nummer over herfstbladeren. De Duitse dj Recondite pakt het echter anders aan. Met een volledig instrumentaal en elektronisch album probeert hij de mistige sfeer van dit seizoen te vangen. Op de albumhoes van Hinterland prijkt dan ook een nevelig bos. Dit stemmige nummer heeft een ligt mistroostige ondertoon, wat perfect past bij de soms druilerige herfst.

Recondite - Leafs

Als je dan toch binnen op de bank zit terwijl de regen tegen het raam klettert, kan dat maar beter gehuld in comfortabele, warme kleding. De Amerikaanse indierockband Yo La Tengo schreef dit liedje dat net zo behaaglijk klinkt als dat een heerlijk zachte herfsttrui kan aanvoelen. ‘We could slip away, wouldn't that be better? Me with nothing to say, and you in your autumn sweater.’

Yo La Tengo – Autumn sweater

Het woord herfst is verwant aan het Engelse woord ‘harvest’ (oogst). Het seizoen dus waarin gewassen worden geoogst. Veel landen kennen zelfs een oogstfestival. Vaak worden deze festivals worden gehouden wanneer de volle maan de herfstnachtevening markeert. Neil Young schreef een nummer over deze ‘oogstmaan’.

Neil Young – Harvest moon

John Coltrane en Johnny Harman gaan op deze ode aan de herfst voor een warme aanpak. Coltranes saxofoon klinkt als een zacht bed gekleurde herfstbladeren, terwijl Harman melancholisch zingt over het voorbijgaan van de tijd.

John Coltrane & Johnny Hartman – Autumn serenade

Zanger Morten Harket van het Noorse A-ha zingt met een lichte teleurstelling in zijn stem dat de zomer voorbij is. Hij slentert door de straten van een Engels dorpje terwijl hij wordt getergd door een koude wind. Hier wordt de herfst gebruikt als metafoor voor het missen van iemand. Het album waar dit nummer op staat – Scroundel Days (1986) – werd overigens ook in oktober uitgebracht.

A-ha – October

(JvQ)