Terug naar boven

Canon der cultartiesten: Ramases

Er komt een groeiende postume waardering op gang voor de Britse psychedelische singer-songwriter Ramases en zijn spacepop-klassieker Space Hymns. Elders in deze rubriek vertellen we over Sun Ra en zijn overtuiging van Saturnus afkomstig te zijn. De in de late jaren 30 in Sheffield geboren artiest Barrington Frost meende dat hij de reïncarnatie was van Ramses de Grote. Als Ramases droeg hij met zijn muziek het gedachtengoed uit van deze Egyptische farao uit de 13de eeuw voor Christus.

Ramases – Life child

Het jonge leven van Frost verloopt weinig opvallend. Hij krijgt van huis uit muziek mee en kent hier ook ambities in. Maar na in zijn diensttijd als sportinstructeur te hebben gewerkt, wordt hij installateur van centrale verwarmingen en airconditionings. In 1960 ontmoet hij Dorothy Laflin, een voormalige schoonheidskoningin uit Felixstowe. Volgens de overlevering schaakt hij haar terwijl zij aan het werk is als serveerster. Drie weken later zijn ze getrouwd. Na omzwervingen in Schotland en Londen vestigt het koppel zich in Sheffield. Wanneer Frost voor werk in zijn auto rondrijdt, wordt hij bezocht door de geest van Ramses. Dorothy gaat helemaal mee in zijn groeiende idee de reïncarnatie van de farao te zijn. Wanneer hij de naam Ramases kiest wordt zij Selket, Seleka, Selmet of gewoon Sel. Raphael scheert zijn hoofd kaal en het stel begint zich te kleden als oud-Egyptenaren. In 1968 verschijnt de single Crazy One van Ramases & Selmet.

Ramases & Selmet - Crazy one

Succes heeft de single nauwelijks. Toch lukt het Frost om een platencontract te krijgen bij het label Vertigo Records. Zijn debuutalbum mag hij opnemen in Strawberry Studios met als sessieband de vier muzikanten die niet veel later de hitgroep 10cc zullen vormen. Gestoken in een kleurige uitvouwhoes met een schilderij van Roger Dean (de latere huisontwerper van Yes) verschijnt Space Hymns in 1971. Ramases’ zweverige en excentrieke songs sluiten aan bij de tijdsgeest die wordt gedomineerd door de progrock van minstens zulke zweverige acts als Pink Floyd en Yes. Space Hymns wordt echter nauwelijks opgemerkt.

Ramases – Earth people

Opvolger Glass Top Coffin doet nog minder. Ramases is er zelf ook ontevreden over. Hij heeft weinig controle gehad over de strijkers en het koor die aan de opnames werden toegevoegd en ook de hoes bevalt hem niet. Hij voltooit nog demos voor een derde album met als werktitel Sky Lark, maar gaat er zelf ook steeds minder in geloven. Zijn zelfmoord op 2 december 1976 gaat ongemerkt voorbij aan de muziekwereld. Sel wordt weer Dorothy en hertrouwt. Haar nieuwe echtgenoot is een jaloers type die de demo’s van Sky Lark vernietigt.

Ramases – Long, long time

De Zweeds/Amerikaanse acteur Peter Stomare (bekend van zijn onvergetelijke rol als de louche pornoacteur Karl Hungus in The Big Lebowski) is al van jongs af aan fan van Ramases. Op zijn initiatief verschijnt in 2014 de cd box Complete Discography. Een extra cd bevat interpretaties van jonge artiesten als Hugo en Ethan Gold. Maar Complete Discography laat vooral horen dat Ramases, met name op zijn pièce de résistance Space Hymns, een even fantasierijk als getalenteerd artiest was.

Ramases - Balloon

(MR)