Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over stalkers

Deze editie van Curiosa pop wordt geschreven op de Europese Dag Van De Privacy. Deze jaarlijks terugkerende dag is in het leven geroepen om mensen bewust te maken over het gebruik van hun persoonlijke data. Muziekweb gooit het over een andere boeg en kijkt wat er gebeurt als privacy geschonden wordt, in dit geval: gestalkt worden. We gingen door onze collectie om te kijken welke artiesten zelf een stalker hebben moeten afwimpelen, of misschien zelf wel obsessieve stalker-trekjes hebben.

Je denkt misschien bij Every Breath You Take van The Police dat Sting een romantische serenade voor zijn liefje brengt, maar hij gaat wel erg ver in het in de gaten houden van zijn oogappel. Het is dan ook een vaak verkeerd opgevat liedje. Het nummer gaat over een obsessief persoon, die elke stap, ademhaling en beweging van zijn lover in de gaten houdt. Of beter gezegd, ex-lover. Sting schreef het nummer namelijk na de scheiding van zijn eerste vrouw.

The Police – Every Breath You Take

Dit instrumentale nummer besluipt je net zo geniepig als een stalker dat kan doen. In dit tien minuten durende lied trekt het Britse duo een muur van geluid op dat je hetzelfde beklemmende gevoel geeft als wanneer je achtervolgd wordt. De nummers van Fuck Buttons zijn er vaak op uit om de luisteraar uit zijn of haar comfortzone te halen.

Fuck Buttons – Stalker

Het lied Spying Glass van Horace Andy gaat over een persoon die uit de stad naar het platteland vlucht om daar de rust op te zoeken, maar uiteindelijk alsnog door Jan en alleman in de gaten gehouden wordt. Het nummer krijgt een dubbele stalker-lading als Massive Attack het nummer op hun tweede album Protection (1994) van een triphop make-over voorziet en Horace Andy wederom de vocalen laat inzingen.

Horace Andy – Spying Glass
Massive Attack – Spying Glass

Grote kans dat je bij Lily Allen als stalker geen kans maakt. De Britse artieste is niet op haar mondje gevallen en dat komt terug in haar snedige teksten. Gestalkt worden is natuurlijk geen pretje, maar Allen lijkt er wel tegenop gewassen te zijn. In Knock ‘Em Out probeert zij haar stalker eerst nog met vriendelijke excuses de tuin om te leiden. Op het einde van het nummer gaat zij over op grover geschut… laten we het maar een leugentje om eigen bestwil noemen.

Lily Allen – Knock ‘Em Out

We sluiten af met het thema uit de soundtrack van de Russische film Stalker (1979) van Andrei Tarkovksy. Deze mysterieuze en spirituele film gaat over een groep mensen die naar De Zone gaat. Zij worden geleid door een ‘stalker’. In deze film is een stalker iemand die illegale praktijken uitvoert. In De Zone is een kamer die de diepste verlangens van de personages kan laten uitkomen. De gedachte aan deze kamer gaat de personages in de film gaandeweg achtervolgen – als een stalker.

Edward Artemyev – Stalker Theme

(JvQ)