Terug naar boven

Transgender artiesten

Muziekweb licht zes transgender artiesten uit in het kader van de Internationale Dag tegen Homo- Bi- en Transfobie.

Gospelzanger Willmer "Little Axe"Broadnax wordt in 1916 geboren in Houston, Texas. Als hij in 1940 naar Californië verhuist, gaat hij bij de Southern Gospel Singers. Later wordt hij leadzanger bij andere gospelgroepen zoals The Five Trumpets en Spirit Of Memphis Quartet. Zijn ouders schrijven hem als man in bij het United States Census Bureau en niemand stelt zijn gender ooit ter discussie. In 1992 wordt Broadnax door zijn vriendin neergestoken na een uit de hand gelopen ruzie. Nadat hij overlijdt, wordt duidelijk dat hij een transman was.

The Spirit Of Memphis Quartet – Every Time I Feel

Jackie Shane was een pionier binnen de transgemeenschap. Als gekleurde transvrouw werd zij in de jaren 50, maar ook tot ver daarna niet door iedereen begrepen. Haar moeder en vrienden stonden wel altijd achter haar. Het gaf de soulzangeres een grote hoeveelheid zelfvertrouwen en dit vertaalde zij naar haar krachtige manier van zingen. Shane is tevens een van de grondleggers van de soulscene in Toronto, de stad waar zij een groot deel van de jaren 60 leefde. In 2017 wordt haar verzamelalbum Any Other Way genomineerd voor een Grammy voor 'Best Historical Album'.

Jackie Shane – Any Other Way

Terre Thamlitz, beter bekend als DJ Sprinkles, is een New Yorkse dj die aan de hand van muziek genderidentiteit onderzoekt. Thamlitz’ muziek wordt ook wel bestempeld als ‘political ambient’, maar neemt vaak ook meer dansbare vormen aan. In 1991 wint Thamlitz een underground Grammy voor 'Best DJ' tijdens de residentie in de transsekswerkersclub Sally’s II. Naast dj’en houdt Thamlitz zich bezig met schrijven, activisme en het uitbrengen van muziek op het label Comatonse Recordings.

DJ Sprinkles – 12 Inches Of Pleasure

De muziek van DJ Sprinkles vormde een belangrijke inspiratiebron voor de Amerikaanse house dj Maya Bouldry-Morrison (artiestennaam Octo Octa). In 2012 besluit ze in transitie te gaan nadat zij een artikel leest over Laura Jane Grace, transvrouw en zangeres van de punkband Against Me!. In 2016 komt ze publiekelijk uit de kast als transvrouw. Dat er binnen de elektro/housescene weinig open transgenderartiesten zijn, is voor Morrison een grote drijfveer om zich hierover uit te spreken.

Octo Octa – Call Me

Vanaf 2015 laat Anohni, voorheen lid van Antony & The Johnsons, weten dat zij onder deze naam verder gaat als artieste. Het markeert een belangrijke verandering in haar leven. Transgenderisme was altijd al een belangrijk onderwerp in haar muziek. Op haar soloalbum Hopelessness worden haar teksten voorzien van stevige beats door producers als Oneohtrix Point Never en Hudson Mohawk, die Anohni’s politieke en maatschappijkritische thema’s extra hard onderstrepen.

Anohni – Drone Bomb Me

De Schotse SOPHIE produceerde nummers voor onder meer Madonna, Charli XCX en Flume. In 2018 brengt zij haar debuutalbum Oil Of Every Pearl’s Un-Insides uit. Het geluid van SOPHIE wordt omschreven als hyper-kinetisch en klinkt als een kapotgeslagen spiegel. Met deze scherven reflecteert zij op onderwerpen als gender en identiteit, maar snijdt deze ook meteen in stukken. In de wereld van SOPHIE gaan de dingen niet volgens de opgelegde normen.

SOPHIE – Is It Cold In The Water?

(JvQ)